
Insekter
- Myggmedel mot stickande och blodsugande insekter är ett måste om man vill kunna röra sig i skog och mark eller sitta ute och grilla fina sommarkvällar. Medlen har även en viss effekt mot fästingar. Men myggmedel ska användas med försiktighet och inte oftare än ett par gånger per dygn. Och inte alls på barn under tre då de innehåller hälsovådliga ämnen. MyggA, Roll-on, 98 kr.
- Fästingplockare finns i flera helt olika modeller. Vissa är onödigt krångliga att använda. Med en pincett finns risken att man klämmer sönder fästingen och det man vill undvika. Bästa plockaren i Icakurirens test var Tick 2, 39 kr.
- Alsolsprit lindrar klådan efter bett av både myggor och getingar. Badda på rejält eller lägg en kompress med alsolsprit mot bettet.
- Xylocainsalva bedövar svedan efter bi- och getingstick, den minskar dock inte svullnaden.
- Hydrokortisonkräm, 1 procent, dämpar kliet och svullnaden efter insektsbett. Hjälper också vid solsveda. Stryks på tunt.
Sårvård
- Plåster för skrubbsåren på knäna och mindre skärsår köper man bäst i metervara. Då kan man själv klippa till och har alltid plåster i rätt storlek.
- Kompresser är bästa förbandet för torra sår och sår som kräver ett luftigt omslag.
- Kirurgtejp är ett måste för att sätta kompressen på plats.
- Snabbförband är bra att ha för stora skrubbsår på knäna där vanligt plåster inte räcker till, lättare att använda än kompress och tejp. SalveMed Maxi Cover, 5 st, 27 kr.
- Sårtvätt är bra att ha om du saknar rent vatten. Finns både som våtservetter och på flaska. Annars är tvål och rent vatten bästa sättet att rengöra sår med.
- Pincett för att plocka stickor ur fingrar och smuts ur skrubbsår. Omdömet “Bra köp” i Icakurirens minitest fick Apotekets pincett, 39 kr.
- Sax att klippa till plåster och kompresser med.
Solskydd
- Solskyddsmedel bör vara vattenfast och ge skydd både mot UVA- och UVB-strålar. I Sverige räcker det med solskyddsfaktor 15 till land, men till sjöss, utomlands och på barn krävs högre faktor. Det finns solskyddsmedel från 5 och upp till 50+.
- Läppsolskydd med solskyddsfaktor 30 som går att använda även på andra solutsatta ställen på kroppen som näsan och axlarna.
- Kylbalsam kyler ner hud som blivit bränd och svedd av solen. Lindrar även klådan efter insektsbett.
- Lotion att smörja in torr hy med efter en dag i solen eller på stranden.
- Hatt med brätten eller skärm för att skydda huvudet mot för mycket sol.
Mage
- Medel mot diarré om du snabbt behöver bli av med besvären. Men bromsa inte diarrén i onödan, det är naturens sätt att lösa problemet.
- Laxeringsmedel för tillfällig förstoppning.
- Vätskeersättning är bra att ha vid svårare och längre sommardiarréer. Du kan också göra din egen genom att blanda sex teskedar socker och en halv tesked salt i en liter kokt och avsvalnat vatten.
Feber och värk
- Febertermometer, elektronisk, för snabb mätning av temperaturen i munnen eller ändtarmen, Terumo, 175 kr.
- Febernedsättande medel som Ipren, Alvedon och Magnecyl.
- Värkmedicin, som Aspirin eller Reliv, för att lindra såväl huvudvärken efter en dag i solen som smärtan i en stukad fot.
Övrigt
- Åksjukemedel gör att du slipper må illa under varma bilfärden på slingriga vägar. Ska inte ges till barn under fem år. Finns både som tabletter och tuggummi. Tabletterna tar du en timme före avfärd.
- Skavsårsplåster, som Compeed, skyddar nakna och strumplösa sommarfötter mot skavande skor.
- Öronproppar för att slippa få vatten i öronen när du badar och tar dig vatten över huvudet.
- Elastisk binda om olyckan är framme och du stukar foten. Hjälper tills skadan inte gör ont längre.
- Telefonnumret till Sjukvårdsupplysningen när man behöver råd.