Asperger
Aspergers syndrom är ett neuropsykiatriskt funktionshinder som innebär att man har svårt att förstå socialt samspel och att förstå andra människors avsikter. Personer med asperger tolkar sociala situationer på annorlunda sätt.
Hundar utbildas till vårdare
Kontakten med vårdhunden ökar patienternas motivation och ger dem bättre koncentration. Umgänget med hundarna har också en lugnande effekt. Hundarna utbildas på Vårdhundskolan:
- I dag finns det drygt 50 utbildade vårdhundar och omkring 50 som håller på att utbildas.
- Vårdhundskolan är ett treårigt projekt som utbildar både hundar och hundförare.
- Hundar utbildas i Sverige till att användas i vården av äldre dementa, men också i rehabiliteringen av barn och vuxna som genom sjukdom eller olycka fått en hjärnskada.
Så används vårdhundarna
- Vårdhund på recept. I stället för lugnande mediciner kan läkare till dementa personer förskriva besök av och samvaro med vårdhund för att minska oro, ångest och förvirring.
- På Astrid Lindgrens sjukhus används vårdhundar i rehabiliteringen av barn som förvärvat hjärnskador för att motivera dem att fortsätta träna.
- Vårdhund för socialt samspel för dementa och personer som drabbats av stroke. Tillsammans med vårdhunden tränar patienterna minnet och rörligheten genom olika typer av lekar.
Djur är bra för hälsan
Djur får oss att må bra, visar forskningen. Men vilka processer och mekanismer som gör det är ännu inte helt klarlagt. Däremot vet vi att:
- Djurägare ofta har bättre hälsa, då de är mer fysiskt aktiva och mer sällan går till läkare.
- Djur har en ångestdämpande och lugnande inverkan på människor.
- Djur kan förebygga ohälsa.
- Djur är en resurs vid vård och behandling.
- Djur ger socialt stöd i vardagen och vid kris.
- Djur stimulerar känslomässig utveckling hos barn och vuxna.
- Skötseln av djur skapar ansvarstagande och erfarenhet av att vara behövd.
Källa: Manimalis

– Hundarna förstår vad jag vill och hur jag mår. De läser av mig på insidan, inte på utsidan som människor gör. När jag är tillsammans med dem behöver jag inte spela, berättar Therese Thörngren,
Therese är 28 år och har asperger. Hon är en av flera personer med neuropsykiatriska diagnoser som asperger och ADHD som arbetstränar på Frösunda Activera hundcenter, ett hunddagis i Täby norr om Stockholm som öppnade förra sommaren. För hundägarna fungerar det som ett vanligt hunddagis, men med mer aktiviteter för hundarna.
Vad är tanken med hunddagiset?
– Man vet att arbete med hundar har en positiv påverkan på människor med funktionshinder, som asperger, som har svårt med sociala kontakter och närhet, säger Emelie Johansson som är verksamhetschef.
– Hundar behöver dagligen vård och de förställer sig aldrig. Det skapar en känsla av att vara behövd, samtidigt som hunden ger ärlig och direkt bekräftelse till den som tar hand om den.
Dagiset ska likna en vanlig arbetsplats så mycket som möjligt och genom att ta hand om hundarna ska de som arbetstränar lära sig att ta ett större ansvar och få bättre självförtroende så att de kan gå vidare till andra jobb när de känner sig redo.
När vi öppnar dörren till det som tidigare var en kakelbutik, blir vi utskällda av Enzo, en dansk-svensk gårdshund, som talar om för alla att de fått besök mitt under hundarnas vila.
Sixten och Sixten, två golden retrievers i sina bästa år tittar intresserat på oss från sin box. Den ene för dagen extra stilig efter att ha blivit trimmad och badad av Therese, som är utbildad hundtrimmare.
De dagliga rutinerna är viktiga för hundarna, men framför allt för de som arbetstränar; hundarna ska ut på promenad två gånger per dag, däremellan få mat, bli aktiverade och tränade, dessutom ska burarna och andra utrymmen städas.
– Att umgås med hundar gör mig lugn och avslappnad. Jag har ett enormt stort tålamod med hundar. De är raka och jag förstår deras kroppsspråk och vad de vill säga. Jag har aldrig träffat en hund som jag inte förstått. Däremot kan jag inte läsa av människor. De lindar in saker, säger en sak och menar ofta något annat, säger Therese.
Att umgänget med djur gör att vi människor mår bra vet alla som har husdjur. Däremot har det i Sverige forskats lite om djurs betydelse för vår fysiska och psykiska hälsa. Men en studie vid Sveriges Lantbruks–universitet visar att fysisk kontakt med djur gör oss lugna och trygga. För när vi klappar och är nära djur aktiveras kroppens eget lugn och ro-system, genom att hormonet oxytocin frisätts på samma sätt som vid massage.
Hormonet påverkar en massa saker positivt i vår kropp; det sänker blodtrycket och pulsen, samt minskar stressen. Vi blir också öppnare och nyfikna så att vi lättare söker kontakt med andra.
Nu är det dags för eftermiddagens promenad. Therese hämtar kopplen vid entrén och hundarna vet genast vad som är på gång och börjar otåligt röra på sig i sina boxar. Selma, Grappa och Therese egen nakenhund Cajsa får på sig sina koppel och följer ivrigt med ut i vårsolen och snöslasket.
– En hund känner genom kopplet om jag är stressad och börjar genast rycka och dra, ibland innan jag känner det själv. Jag överför stressen via kopplet och för att inte göra det måste jag hålla mig lugn och samlad, förklarar Therese.
– Det jobbigaste med att arbetsträna här är att jag måste åka buss till jobbet. Jag har svårt att vara i grupp. Därför har jag Cajsa med mig, då går det bra, hon gör att jag känner mig lugn under resan så att jag kan sitta kvar på bussen.
Therese är, som hon säger själv, uppvuxen i en hundflock. Hennes mamma hade kennel och hon har levt med hund nästan hela sitt liv.
– Jag har fått löfte om att få vara här och arbetsträna upp till ett år. Sedan hoppas jag kunna arbeta med hundar, eftersom jag mår bra när jag är med dem.