Två typer av herpes
Det finns två typer av herpesvirus. Typ 1 kallas för munherpes och ger ofta blåsor i ansiktet och på läpparna, typ 2 underlivsherpes ger ofta blåsor och sveda kring könsorganet.
Det här kan få herpes att bryta ut
- Sol eller solarium
- Stress
- Förkylning eller influensa
- Feber eller nedsatt motståndskraft
- Trötthet
- Menstruation
- Graviditet (sök vård om du drabbas i de sista månaderna av graviditeten)
Att tänka på vid utbrott
- Undvik direktkontakt genom pussar, kyssar och munsex.
- Tvätta händerna efter du har tagit på blåsorna.
- Lämna sårskorporna i fred. ndvik att gnida dig i ögonen under en infektion.
- Ett herpesutbrott varar en dryg vecka. Men första gången du kan det finnas symptom kvar i upp till tre veckor.

Munherpes blommar lätt upp i solen. Foto: Maria Bobrova/stockphoto.com
Det sticker, dunkar, pirrar och bränner…
Det blir blåsor som gör ont, rejält ont.
Inget roligt.
Munherpes är ett ofarligt virus, men vanligare än vad man kanske tror; över 80 procent av befolkningen har antikroppar i blodet som visar tecken på att de någon gång har smittats av herpes simplex virus typ I. 30 procent av dessa får minst tre munherpesutbrott om året.
Herpessymptom: Kliande tättsittande och vätskefyllda blåsor på läpparna, som pricker och värker. Lättfeber och huvudvärk.
De flesta människor smittas av viruset redan som barn. Första gången som man drabbas av Herpes typ 1 kan man få symtom som vid en vanlig förkylning eller rikligt med blåsor i munnen.
Därefter stannar viruset kvar i kroppen och gömmer sig i våra nervbanor, för att senare aktiveras när kroppens immunförsvar av någon anledning är nedsatt, till exempel vid en förkylning, eller vid menstruation.
Mycket sol är vad de flesta önskar sig på semestern, men för en del blir det vackra vädret en plåga. Solens ultravioletta strålar påverkar immunförsvaret så att herpesviruset lättare kan aktiveras och vakna till liv.
De som har lätt att få herpesblåsor gör klokt i att välja ett solskyddsmedel med solskyddsfaktor med minst 30 SPF speciellt för läpparna, eller smörja in dem med täckande zinkpasta.
Ett annat tips är att inte sola för länge åt gången och varva med skugga. En keps eller solhatt på huvudet är också ett bra skydd.
Katarina, 43, har haft regelbundna herpesutbrott sedan femtonårsåldern. Utslagen kommer ofta på sommaren när hon vistas i solen.
– Värst var det när jag var i tonåren. Jag skämdes så mycket för mina såriga läppar så jag stannade hemma och deppade när kompisarna var ute och träffade killar. Jag minns att jag försökte pudra över blåsorna så att det inte skulle synas. Men det fungerade inte så bra utan såg bara ännu otrevligare ut…
– Nu för tiden försöker jag hålla mig borta från solen och så använder jag alltid solkräm.
Viruset smittar genom saliv och sprids framför allt vid kyssar Största risken för spridning är i början av ett utbrott.
För det mesta kräver munherpes ingen behandling, håller man området rent och torrt brukar såret läka efter en dryg vecka. Annars finns det receptfria krämer på Apoteket som kan ha en viss effekt. De bromsar viruset och kan lindra smärtan och förkorta läkningen med något dygn. Om man har mycket besvär kan en läkare skriva ut tabletter. Bäst effekt ger både kräm och tabletter om man börjar ta dem tidigt, helst redan när det börjar sticka i huden.
Långvarig press och spänning kan också utlösa ett herpesutbrott, eftersom stress påverkar immunförsvaret negativt.
AnnSofie, 47, fick sitt första herpesutbrott för ett år sedan, som en reaktion på överansträngning, tror hon själv.
– Vi skulle ha stor fest hemma och jag hade lagat mat en hel vecka och var både trött och jäktad. Sent en kväll fick jag för mig att jag skulle städa badrummet. När jag låg där på knä och skurade golvet kände jag ett pirrande och kliande på överläppen. Jag förstod ingenting, trodde först det var en allergi, men ganska snart kom de typiska symptomen med blåsor och dunkande värk.
4 frågor till doktorn
1. Kan munherpes sprida sig till andra delar av kroppen?
– Herpes typ 1 är vanligast på läppar och i ansiktet, men kan egentligen sätta sig var som helst i huden; tex på armar och fingrar. För att undvika att viruset sprider sig när man har ett utbrott är det viktigt med god hygien, säger Mikael Tarstedt, hudspecialist och överläkare vid Hudkliniken i Karlskoga.
2. Vad skiljer munherpes typ 1 mot underlivsherpes typ 2?
– De är väldigt närbesläktade och tillhör samma herpesfamilj. Men munherpes är vanligast på läpparna och underlivsherpes på underlivet. Även om de ibland kan orsaka utbrott på "varandras områden".
3. Kan man testa sig och se om man är bärare?
– Ja, vid ett utbrott kan man ta prover på blåsorna, man kan även ta prov på antikroppar i blodet.
4. Varför är det så skämmigt, tabubelagt med sår på läpparna?
– Jag tror det beror på att såren sitter just i ansiktet, ansiktet är en kroppsdel som vi hela tiden exponerar mot andra.
– Men vi borde verkligen inte skämmas när vi får ett herpesutbrott. De flesta av oss bär ju på antikroppar i blodet mot munherpes viruset, men det är bara en del som får återkommande utbrott.