- Svenska kvinnor kallas till cellprovtagning för att de förändringar som kan leda till livmoderhalscancer ska upptäckas i ett tidigt skede.
- I åldern 23 till 49 år brukar kvinnor kallas till provtagning vart tredje år.
- I åldern 50-60 görs provtagningen vart femte år. Tidsintervallerna kan variera något mellan olika landsting.
- Flickor och unga kvinnor kan nu vaccinera sig mot de papillomvirus som kan leda till livmoderhalscancer. Det är viktigt att även de som är vaccinerade lämnar cellprov med jämna mellanrum, eftersom vaccinet inte ger ett hundraprocentigt skydd.

När vi får ont i en tand eller ett öra så går de flesta av oss till tandläkare eller doktor för att få rätt behandling. Men när det gäller besvär i underlivet så går trenden mot allt fler använder receptfria läkemedel, ofta utan att behandlingen föregås av ett besök hos läkare eller barnmorska.
På apoteken finns sedan 1990-talet receptfria läkemedel mot svamp i underlivet. Det finns dessutom ett växande antal andra produkter mot underlivsbesvär, som oljor och salvor som används för att motverka torra slemhinnor. För att behandla flytningar och klåda som orsakas av ändrad bakterieflora finns vaginalkapslar som innehåller lactobaciller.
Per-Anders Mårdh, professor vid Kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Lund, tycker att det är oroväckande att både kvinnor och vårdgivare har börjat betrakta underlivsbesvär som något som man kan behandla helt på egen hand.
– Vi vet att 95 procent av läkemedlen mot svampinfektioner säljs utan att läkare eller barnmorska har fastställt diagnosen för den pågående infektionen. Det är ofta svårt att avgöra vad som orsakar problemen och det därför viktigt att kvinnor med uttalade eller återkommande besvär blir ordentligt undersökta, säger Per-Anders Mårdh
I en forskningsstudie har han följt kvinnor som har sökt vård för vad de trodde var ständigt återkommande svampinfektioner.
– För en del av kvinnorna visade det sig att besvären kom från helt andra typer av infektioner. Andra kvinnor var infekterade med jästsvampar som blivit resistenta mot läkemedel mot svamp, säger Per-Anders Mårdh.
Ett problem av de vanligare underlivsbesvären är flytningar som luktar illa, där den ändrade lukten beror på att vaginans naturliga bakterieflora har ändrats. På Apoteket finns vaginalkapslar som innehåller lactobaciller som påstås återställa bakteriebalansen. Men forskning tyder på att sådana läkemedel inte har någon bestående effekt.
– Det finns flera gedigna amerikanska forskningsstudier som visar att behandling med lactobaciller bara kan ändra bakteriefloran tillfälligt, säger Per-Anders Mårdh.
Bakteriefloran i vaginan återgår snabbt till det tidigare stadiet, vilket tyder på att den ändrade floran egentligen är den naturliga för flertalet av dessa kvinnor.De tamponger med lactobaciller som nu säljs både på apotek och i vanliga livsmedelsbutiker är inte testade som läkemedel.
– De laktobaciller som ska finnas i tampongerna är frystorkade, vilket innebär att det största antalet inte kommer att återbildas till aktivt liv, säger Per-Anders Mårdh. Att bakterierna finns just i en tampong är dessutom märkligt. Tamponger ska ju användas vid menstruation. Då är ph-värdet i slidan som högst och det är därför det sämsta möjliga tillfället att försöka ändra på bakteriebalansen.
Bildtext: Känner du igen dig i TV-reklamen med en kvinna som kliar sig i underlivet? Det är vanligt att kvinnor har underlivsproblem som klåda, sveda eller flytningar som ändrat lukt eller utseende. Men vad besvären beror på är ofta svårt att avgöra.
Sex vanliga underlivsbsvär: sympton och behandling
1. Svampinfektion
Symtom: Det vanligaste symtomet är klåda. Flytningarna kan bli grynaktiga och likna keso.
Beror på: Det finns flera svamparter som kan ge besvär, den vanligaste är Candida albicans. Jästsvamparna finns naturligt i kvinnans underliv, men ger besvär då de blir för många. Överdriven hygien och antibiotikakurer kan vara orsak till svampinfektioner. Det finns inget som tyder på att infektionen kan uppstå av att du har haft trånga jeans eller ätit viss sorts mat.
Behandling: Läkemedel som används mot svampinfektioner säljs receptfritt på apotek. Observera att problem med klåda och grynaktiga flytningar kan ha andra orsaker. Första gången du får besvär som tyder på svampinfektion bör du därför gå till en läkare för att få en säker diagnos.
2. Klamydia
Symtom: Tecknen kan vara lätt klåda och lite kraftigare flytningar, men många har inte några symtom alls. Detta är en lömsk underlivsinfektion eftersom den knappt märks. Det är samtidigt allvarlig, då den kan göra dig infertil. Om du går till gynekolog för att byta preventivmedel och göra någon annan undersökning är det bra att samtidigt göra ett test för klamydia. Det gäller särskilt dem som har haft flera sexualpartners.
Beror på: Klamydia orsakas av en bakterie som överförs genom oskyddade sexuella kontakter.
Behandling: Antibiotika.
3. Bakteriell vaginos
Symtom: Flytningar som luktar illa.
Beror på: Bakteriell vaginos beror på att bakteriefloran i underlivet har förändrats. Förändringen kan ha hormonella orsaker. Bakteriefloran kan också ändras tillfälligt när en kvinna har haft mycket sex under en period. Allt tyder på att bakteriell vaginos ofta är ett naturligt men oönskat tillstånd. Vissa kvinnor tycks drabbas mer än andra, vilket kan bero på genetiska faktorer.
Behandling: Det finns flera receptfria naturläkemedel som säljs på apoteken, men effekten är tveksam. För en del kvinnor är besvären tillfälliga och försvinner av sig själv, medan andra får leva länge med dem.
4. Trichomonas
Symtom: Illaluktande flytningar.
Beror på: En infektion som orsakas av bakterier. Denna infektion har varit ovanlig i Sverige sedan kvinnor började gå oftare till gynekolog, men är fortfarande vanlig i stora delar av världen. Infektionen har börjat dyka upp igen, vilket antagligen beror på att vi reser mer och har sexuella kontakter med människor från olika delar av världen.
Behandling: Antibiotika.
5. Allergi
Symtom: Klåda och sveda i underlivet. Klådan sitter då oftast på vulvan.
Beror på: Orsaken till allergin är oftast tvål eller andra produkter som har kommit i kontakt med underlivet.
Behandling: Allergin behandlas med cortisonsalvor, efter ordination av en läkare. Det är dessutom viktigt att du sedan undviker de produkter som har orsakat allergin.
6. Kondylom
Symtom: Små flikliknande vårtor i underlivet och ibland också sveda. Viruset kan också finnas utan att några vårtor syns.
Beror på: Kondylom orsakas av papillomvirus, där en del typer av viruset kan leda till cellförändringar i livmoderhalsen. Smittan överförs genom oskyddade sexuella kontakter.
Behandling: Vårtorna kan behandlas av cellgifter, som läkare penslar på. Mot själva viruset finns det ingen behandling.
Av Jenny WickbergIll