Sätt i gång träningsmotorn
…men en vana går snabbare att etablera än du tror. Bara du mäktar med att hålla ut under de första veckorna…
Foto: Theresia Köhlin, Linda Newnham
Sätt i gång träningsmotorn
…för egentligen finns det inte så mycket som skiljer dig från en maratonlöpare. Det går att lära sig att bli en träningsmänniska…
Foto: Theresia Köhlin, Linda Newnham

Inte konstigt att vissa kvinnor är så träningsduktiga. Skillnaden mellan att längta till träningen och att känna “gud så jobbigt, i dag måste jag” är ju milsvid. Att lyckas är väl ingen konst för den med motivation. Men vad är det då vissa människor har? Vad händer i knoppen, och kroppen, när vi känner oss motiverade?

– Det finns inte ett enskilt centrum i hjärnan för motivation, säger Åsa Hedberg, leg sjukgymnast och medicine doktor vid Stockholm Brain Institute. När du känner dig motiverad aktiveras många system som gör att du känner ett driv, ett jag vill. Motivation handlar mycket om lust. När vi människor känner lust går vissa centrum i hjärnan i gång och producerar saker som förstärker glädjen och upprymdheten. Det är därför det är viktigt att hitta en träningsform du tycker är rolig. Tycker inte du att det är roligt kommer träningen för alltid att kännas tuff.

Man kan undra om de som gladeligen drar på sig träningskläderna besitter någon speciell motivationsgen som vi andra saknar. Nej, inte vad forskarna vet. Däremot vet man att vissa personer har en högre känslighet för de hormoner kroppen utsöndrar när man tränar, som betaendorfiner. Betaendorfinet är ett kroppseget ämne med smärtstillande effekt. Det får oss också att känna en välbehagskänsla efter träning. Man kan bli smått beroende av betaendorfinet och vissa blir det snabbare än andra.

– Kroppen vänjer sig helt enkelt vid att få en boost några gånger i veckan. När den inte får det blir man frustrerad och tänker “Nej, men nu måste jag ut och springa.” I det läget går det mycket lättare att träna, säger Åsa.

Men det kan vara lång väg innan man kommer till beroendepunkten. Allra först gäller det ju att hitta motivation att alls börja träna.

– Motivation väcks ofta när vi blir inspirerade, vilket vi blir när vi ser andra människor ha roligt i det de gör. Du kan bli taggad när du ser någon riktigt njuta av att springa, eller kommer hem upprymd efter en rejäl Friskis & Svettis-genomkörare. Eller så kan lusten väckas när du ser en kvinna med vältränad kropp, som gillar att framhäva den i snygga kläder, säger den mentala tränaren Olof Röhlander, som jobbar mycket med elitidrottsmän och bland annat coachar Svenska Bordtennislandslaget.
Men om du inte blir sugen på något grannen eller väninnan gör kan du faktiskt framkalla motivationen själv genom en enkel frågeteknik.

– Ställ dig frågan: “Senast jag kom igång och tränade, vad hände precis innan? Vad var det som gjorde mig sugen då?” Genom att komma på vad det var kan du framkalla känslan igen.

Men känslan är flyktig, så det gäller att agera snabbt, inte tänka att jag ska börja träna om en vecka.

– En kropp i rörelse tenderar att fortsätta i rörelse. Därför är det så viktigt komma igång, om än i liten skala. Det viktigaste är att du får in vanan. När du väl får in rörelsen (att gå och träna) i vardagen ökar chanserna att du fortsätter.
Om du däremot kör i gång för hårt, vilket många gör – man tränar så kopiöst att man knappt kommer upp ur sängen en vecka senare – ja, då tappar du i stället rörelse och skapar ett motstånd mot träningen, säger Olof.

Samtidigt som du sätter i gång rörelsen kan du göra andra saker för att ytterligare förstärka din motivation.
– Hjärnan fångas av två saker när det gäller motivation: målbilder och tankebilder. Målbilden innebär att du gör dig en bild av dig själv vid målet; när du är vältränad och välmående. Målbilden ska vara tydlig och tidsbestämd. Exakt när ska detta inträffa? Tankebilden innebär att du skapar starka känslor kring målbilden. Du känner hur bra du mår när du är vältränad, hur stark och snygg du är. Ju mer levande bilden är, desto bättre. Vi är grymma på att skapa oss dessa bilder inför våra semestrar. Vi säger att nästa sommar ska jag åka till Grekland och så ser vi oss själva i solstolen, hör ljudet av vågorna, känner den värmande solen och smaken av den goda paraplydrinken … Och ofta realiseras tanken!

Okej, säg att man börjar träna med stenhård motivation, men så kommer den där regniga dagen och man struntar i promenaden. Och strunta-i-dagarna blir fler och fler, tills man en dag sitter där i soffan igen. Ett allt för vanligt scenario. Att lyckas behålla motivationen är en av de största utmaningarna med att träna. Hur sjutton gör man?

– Det gäller att ha den mentala styrkan att gå ut och promenera, regnet till trots. Fördelen är att både mental styrka och motivation är träningsbara faktorer, säger Olof.

Att börja träna kan vara en fajt med sig själv, det vet de flesta. Men i stället för att se detta som ett problem ska du se det som en fördel; en utmaning som ger dig mental styrketräning. Anta utmaningen, och se till att vinna den!

– Tänk att du under sex månader skulle bestämma dig att vinna fajten mot dig själv. Varje dag går du in i matchen. Säg att du ska promenera före frukost. Träng då undan känslorna av att du inte orkar och se till att komma upp klockan sex och vara utanför dörren halv sju. Varje gång du klarar detta har du segrat. Notera alla segrar och gratulera dig själv – det stärker dig mentalt och gör dig mer motiverad.

För att fajten ska bli lättare att vinna kan du hitta sätt att göra saken lite roligare eller belöna dig själv, till exempel med en biobiljett.
– Men akta dig för att belöna dig själv i förväg. Det är lata människor specialister på att göra, varnar Olof.

Sist vill Olof påminna om en sak:
– Man brukar säga att disciplin väger gram, ånger väger ton. Du måste betala något av prisen, men priset för disciplin (att ta sig i kragen och träna) är inte lika högt som det för ånger. Att ångra saker man inte gjort är en jobbig börda.

Av: Linda Newnham