
“En krona i burken!” Den där frasen ekade genom allrummet i barndoms-villan. Det där rummet som var som ett stort hav när man var barn. Först en hörna med soffor och soffbord, ett stort matbord där alla sex fick gott om plats och ett öppet bardiskkök. Mitt i allt en repstege från taket, där vi barn klättrade, gungade och lekte.
Mina kompisar blev alltid förvånade över den där repstegen, “wow, har ni en repstege inne!”. Då kunde jag visa ner dem i vårt hobbyrum, där vi hade en madrass stor som en dubbelsäng på golvet, och en ribbstol. Och såklart en snickarbänk, likadan som den pappa hade i sitt hobbyrum, men i barnstorlek.
Allt var funktionellt, lättstädat och väldigt 70-tal. Även den där burken, svärburken, där vi skulle lägga en krona så fort vi svor. Egentligen var det inte så ofta det var vi barn som svor, det var oftare pappa. Vilken känsla det var när man fick ropa till honom “Pappa, du svor! En krona i burken!”.
Egentligen svor jag inte som barn. Men så fick jag en kommentar från en klasskompis när jag var i tolvårsåldern. “Helena, du passar inte att svära”, konstaterade hon.
Jag borde förstås blivit glad över att hon uppfattade mig som en person med ett välvårdat språk. Men det där fastnade hos mig. Vad menade hon? Att jag, som den tönt jag var, inte borde svära?
Det störde mig så mycket att jag började svära med flit. Av allt man kan ha som ambition och målsättning så valde jag denna: jag ansträngde mig för att säga svärord.
Tyvärr lyckades jag rätt bra i min strävan. Hade vi haft en svärburk hemma så hade den varit överfylld av mynt från mig.
I det här numret av Icakuriren har vi pratat med en person som forskat om nordiska svärord. Undrar om den gamla svordomen “Gudars skymning” får det att klirra i dagens svärburkar?
Vi bjuder också på härliga rabarberrecept och en pizzadeg perfekt till helgmyset. Så kan man avsluta med vår gamla barndomsramsa: Tack för maten, den var god, därom vittna tomma bord, och inga fula ord!
PS Vi vill gärna ha era bästa matpajrecept! Mejla till favoriten.icakuriren@formapg.se