Tar man hissen upp till Rickards och Anders Söderbergs lägenhet i centrala Malmö är det som att ta ett expresståg direkt tillbaka till barndomen. Här härskar lego, ”Sagan om ringen” och ”Starwars”.

På väggen hänger en Mona Lisa, på skänken tronar ett pampigt rymdskepp och i vasen står en blombukett. Bara det att alltsammans är byggt av lego. Och istället för kakel i köket har paret valt färgstarka motiv ur ”Sagan om ringen” som placerats bakom en skyddande glasskiva.

– Vi byter ut bilderna tre gånger om året och låter trycka upp nya motiv. Till jul kör vi jultema, ett tag hade vi kända operasångare. Det är kul när det händer något, allt annat är så monokromt, förklarar Rickard.

Lego överallt! Rickard är passionerad samlare, till och med på matbordet hemma hos honom och maken Anders står en legoinstallation. Foto: Gugge Zelander

Det han syftar på är de blankvita köksluckorna och det mattsvarta klinkergolvet. Enkelt och neutralt. Till skillnad från det mesta i herrarnas hem. Bara operasångarens sminkuppsättning skulle göra en make up-artist mörkgrön av avund. Här har begrepp som måttfullhet inte mycket att hämta.

Rickard Söderberg började med keto

Förutom när det handlar om maten.

Exakt klockan 20.15 den 14 juli 2019 – på självaste kronprinsessan Victorias födelsedag – fattade Rickard ett avgörande beslut. Han skulle lägga om sina matvanor och börja träna.

– Det var antingen en livsstilsförändring eller också gå under av fysisk och psykisk ohälsa. Jag valde att leva.

Rickard Söderberg

Ålder: 50 år.
Bor: Lägenhet i Malmö.
Familj: Maken Anders.
Yrke: Operasångare, programledare, musiker, skådespelare.
Aktuell: Operetten ”Czardasfurstinnan” på Ystads teater i sommar, medverkar i en utställning med sin drömkoloniträdgård på Solliden.
Äter: Vegetariskt och enligt ketodieten – har skrivit en kokbok med titeln ”Vegoketo – från frukost till fest”.
Alltid i kylen: Vispgrädde.
Favoritkrydda: Saffran.
Dricker helst: Lightläsk eller snaps.
Matförebild: Birgitta Rasmusson från ”Hela Sverige bakar”.
Mest underskattade köksredskapet: Skalkniven.
Tre ingredienser jag inte kan leva utan: Smör, grädde och vitlök.

Numera är han hela 50 kilo lättare, har klippt av sig det kännetecknande långa håret och fladdrar än hit, än dit med påtaglig spänst i steget. Båda makarna håller sig till strikt kost enligt den modell som kallas keto, det vill säga ytterst begränsad mängd kolhydrater, helt sockerfritt och rikligt med fett. Dessutom är de vegetarianer, vilket Rickard varit ända sedan tolvårsåldern.

– Det är en utmaning. I vanliga fall är det ganska lätt att hålla sig till kött, fågel och fisk. Men det kan ju inte vi, inte heller byta ut proteinet mot bönor och kikärter som andra vegetarianer, eftersom det innehåller för mycket kolhydrater. Det är inte så lätt att bjuda oss på middag …

Koll på vegogrytan. Foto: Gugge Zelander

Vad är keto?

Ketogen kost eller keto innebär att man begränsar mängden kolhydrater, undviker socker men intar rikligt med fett. Därigenom sägs kroppen använda sina fettdepåer som energi.

Keto kan sägas vara en striktare form av LCHF-dieten (Lågkolhydratkost).

”Kål är det bästa som finns”

Istället blir det mycket ägg, smör, grädde och ost plus ”låtsaskött” som Oumph!, sojaprotein, quorn och tofu. Samt drivor av kål i alla former.

– Kål är det bästa som finns. Skulle jag bara få välja en enda rätt resten av livet fick det bli kålpudding. Det finns inget godare.

Blomkålsmos är ett perfekt tillbehör till Rickards ”boeuf” bourguignon med Oumph! Men är också gott till mycket annat. Foto: Gugge Zelander

Annars ser Rickard Söderberg sig själv som tenorernas okrönta tacokung och säger sig kunna slänga ihop en fredagsmyskväll med förbundna ögon. Själva tortillabröden fixar han med hjälp av mandel- och kokosmjöl. Men just i dag vankas det ”boeuf” bourguignon (med Oumph! istället för kött), en trogen favorit i köket. Storkok är nämligen ett stående inslag i hushållets repertoar, och det enda de ångrar med köksrenoveringen är att inte ha investerat i en större frys (”nu får man sparka in saker för att få plats”).

Köttersättningen Oumph rostas i ugnen med smör och olja. Foto: Gugge Zelander

Något matbord finns inte i själva köket. Istället har de låtit en snickare platsbygga ett specialdesignat runt bord i ett angränsande rum. Under en vridbar platta i mitten finns en nedsänkt parti prytt av – ja, gissa – ett panoramalandskap av lego.

– Jag hade väl ett uppehåll på trettio år när jag inte rörde en legokloss. Men sedan ballade det ur fullständigt. Vi har ett helt rum i källaren fullt med lego.

Rickard dricker inte vin, men älskar den här vinstinna grytan och serverar den gärna till middagsgäster. Foto: Gugge Zelander

Hopplös på recept

Om Rickard föredrar att hålla sig till färdiga manualer när det handlar om just legokonstruktioner är han desto friare i sin matlagning.

– Jag går enbart på feeling och är hopplös på att följa recept. Men jag brukar å andra sidan ha ganska bra feeling och gillar att experimentera. Det viktigaste är att ha kul, då blir det gott, säger han och brer ut generösa mängder chokladmousse (sockerfri) på aftonens tårta.

En älskad tårta som imponerar på vem som helst, trots att den är så lätt att baka, säger Rickard. Foto: Gugge Zelander

Maken Anders är betydligt mer noggrann när det kommer till receptbiten och tillsammans har de givit ut kokboken ”Vegoketo – från frukost till fest” på eget förlag. Syftet är att inspirera och hjälpa andra som vill lägga om sin kost.

– Jag har inte bantat. Inte räknat en enda kalori. Jag äter massor med mat, bara inte lika ofta som förut. Och jag har aldrig mått bättre.

Rickard Södersbergs favorit i köket är en stenmortel. ”Den är stor, tung och rejäl, inget mesigt litet bjäfs i mässing. Jag kör allt i den. Mycket kryddor och örter från vår koloniträdgård, bland annat. Min man Anders har fått morteln av sin farmor.” Foto: Gugge Zelander