Mat och dryck

 • Smaktest: Här är godaste äppelmoset

  En älskad klassiker i köket som ska smaka mycket äpple och ha rätta mosiga konsistensen. Vi har provsmakat åtta sorters äppelmos och tyckte att flera var alldeles för söta. Men vi hittade en ekologisk som tilltalade våra smaklökar riktigt väl.

 • Mjölk – alla tiders energidryck!

  Kan undra vad de innehåller, har nog en och annan i någorlunda mogen ålder muttrat efter att ha smakat på de uppiggande energidrycker om blivit omåttligt populära på senare år. Ja, hos ungdomar, vill säga. De som inte vet att de en gång bara fanns en enda sorts energidryck…

 • Rensa svamp snabbt och enkelt – två superknep

  Svampsäsongen är i full gång och många njuter av långa svamppromenader i skogen. Något som inte är lika njutningsfullt är att rensa delikatesserna. Här ger vi två superknep på hur du kan rensa svamparna snabbt och enkelt.

 • Perfekt picknickmat – 4 recept du inte får missa

  Packa korgen full av godsaker och trampa i väg på cykeltur. Rabarberläsk, kycklingsallad och ljuvlig dessert med brownies och hallon smakar extra gott utomhus.

 • Stjärnkrögaren Erik Videgård: ”Jag lagade mat åt Putin och Clinton”

  Han började som saxofonist, blev så ­småningom smörgåsnisse. Under fyra decennier har Erik Videgård drivit krogar i såväl Sverige som i Ryssland, varit matexpert i en Hollywoodproduktion – trots att han inte kunde provsmaka maten han lagade – och har kämpat mot hårdför cancer som tvingade honom till en drastisk operation.

 • Korngrynsgröt och kristidskaka – Marie lagar mat som under ransoneringen

  13 gram kaffe, ett ägg, 28 gram ost och mindre än ett kvarts kilo kött – det kan man väl inte få att räcka i en hel vecka? Jodå. Marie Andrée i Viken kan. Hon testar med jämna mellanrum att leva på den livsmedelsranson svenska ­husmödrar hade att hushålla med under andra världskriget.

 • Ingegerd Petersson säljer ostkakor i enportionsformar.

  Ärvda receptet blev Ingegerds företag: ”Mina ostkakor är lagom för en”

  För tre år sedan bakade Ingegerd Petersson sina ­första ostkakor, till sin brorsdotters bröllop. Nu säljer hon den ­småländska specialiteten i portionsförpackningar.
  – Jag är uppvuxen med ostkaka. Men man måste äta upp den, ­annars blir den dålig. Och är man sugen vill man kanske inte ta fram en hel form ur frysen.

 • Hemma i köket hos Mischa Billing – med näsa för livets goda

  Hon är en aktad vinkännare och
  ett välkänt ansikte i populära programmet ”Sveriges mästerkock”. Vi besökte Mischas skånska sommarviste och bjöds på läcker trerätterslunch och ljuva matminnen.

 • Hemma i köket hos Tommy Myllymäki: ”Det enkla är det goda”

  Han har vunnit priser och drivit lyxkrogar – och 2023 är han ny domare i juryn i Sveriges Mästerkock. Men när vi hälsar på i Tommy Myllymäkis eget kök står mustiga och lättlagade favoriter på menyn.

 • Smaktest: De krossade tomaterna som smakar bäst – och sämst

  Krossade tomater är basvara i skafferiet, perfekt i köttfärssås, grytor och soppor. Skillnaden i smak och konsistens är stor mellan olika märken – och de ekologiska innehåller störst andel tomat.

 • Pepparkakor med stjärnform och vit glasyr ligger på marmor.

  Årets godaste pepparkakor 2022 – stort test

  Vilken pepparkaka är godast? Få dofter ger en sådan stark känsla av jul som just pepparkakans. Vi har testat flera sorter som är klassiskt goda, men en del är faktiskt smaklösa och trista.

 • Hemma i Sandra Mastios kök, vinnare av Svergies mästerkock 2015.

  Hemma i köket hos Sandra Mastio: Passion för pizza

  När Sandra Mastio träffade sin make välkomnades hon in i hans matglada, italienska familj. Den nyväckta passionen för mat ledde hela vägen till toppen i ”Sveriges Mästerkock” – resten är historia. Kika in i Sandras kök och ta del av hennes meny här!

Scroll to Top