Vad skulle barndomens kalas ha varit utan en liten Tutti fruttiask i godispåsen, de syrliga fruktkulorna Piggy, Trix, Zig zag eller Salta katten? Även Musse Pigg, Kalle Anka och Knatteaskar var oerhört populära och ingick nästan alltid i en mixad påse med lördagsgodis.
När Tutti frutti först började säljas 1921 var det i form av en hård karamell. Tre år senare togs det ursprungliga receptet fram på den så speciella Tutti fruttismaken som uppskattas än idag. Först dryga 20 år senare lanserades de klassiska mjuka Tutti frutti tabletterna som sedan dess kan räknas som en av våra mest populära godisaskar för barn.
Sveriges första tablettask 1926
Sveriges allra första tablettask i papper hette Röda Ugglan och kom redan 1926.
Den första svenska tablettasken som var riktad direkt till barn var troligen Pimpim, små hallonbåtar, som började tillverkas 1932. Först på 50-talet slog tablettaskar för barn igenom på allvar och det var inte förrän på 70-talet som tablettasken fick sitt riktigt stora genombrott bland alla åldrar.

Alfa-bilder var en samlarhobby bland ungdomar, främst killar, som följde med i tablettaskarna Alfa Bobbykola och Alfa pastill. De gavs ut mellan åren 1949 – 1961 och var främst porträttbilder av först fotbolls- och senare även hockeyspelare, som man bytte med varandra. Sammanlagt gavs 1700 bilder ut och många köpte godisaskarna enbart för samlarbildernas skull.
En tablettask är en mindre ask, oftast i kartong, med en storlek på ca 53x49x12 mm som innehåller godistabletter. Den brukar väga med innehåll någonstans mellan 23 – 30 gram. Ett perfekt och praktiskt format att ha i bröstfickan på skjortan men även i en aftonväska av litet format.

Violtabletter och Emser
Violtabletten har avnjutits av flera generationer och dess milda smak av viol uppskattas av vuxna såväl som barn. Den fina lilla asken med “Viol pastiller” skrivet i lila text på gul bakgrund, och motivet av en violblomma, förmedlar idag en härlig känsla av vintage och nostalgi.

Emser är namnet på en tablettask som lanserades av Mazetti 1933. De rosa, lite speciella Emsertabletterna har behållit och haft samma smak och utseende sedan dess. En riktig klassiker bland askar. Det är små sockerpastiller som innehåller ca 2% naturligt, eller konstgjort, emsersalt som är slemlösande. Till en början marknadsfördes de mer som en medicinsk tablett än som godis då Emservatten var registrerat som läkemedel fram till 1943.
Läkerolpastiller var från början en tysk produkt men pastillerna började tillverkas av Ahlgrens Tekniska fabrik i Gävle 1916. Adolf Ahlgren hade varit på en industrimässa i Leipzig 1909 och där blivit bjuden på en svart tablett med smak av både mentol och lakrits. De såldes då i lösvikt på apoteken i Tyskland.
Läkerol – en medicinsk mirakeltablett
Innan Ahlgrens själva började producera de välsmakande små pastillerna importerades de enligt kontrakt och förpackades därefter i små gröna askar, som såldes med förtjänst som en medicinsk mirakeltablett. Herr Ahlgren lär rent av ha påstått att pastillerna kunde ersätta ett helt apotek och bota det mesta.

Läkerol blev snabbt en stor succé i Sverige. Efter den svarta originaltabletten togs snart ytterligare två smaker fram. Den gula Läkerol Extra och den vita Läkerol BonBons. Läkerol har även sålts i små askar av metall.
LÄS ÄVEN: Mjölk – alla tiders energidryck!
Tulo är en liten vit tablett i en vit, röd och gul ask som togs fram av AB Förenade Chokladfabrikerna. Smaken av en liten Tulo kan verkligen föra tankarna tillbaka i tiden med sin söta, goda mintsmak som fräschar upp både mun, hals och andedräkt.
Den marknadsfördes med slogans som “Tulo, den lille halsläkaren” eller “Tag Tulo i tid”.
På äldre traditionella tablettaskar står det “öppna här” på en liten flik som ska tryckas in för att man ska kunna öppna det invändiga locket på asken. Modernare varianter har istället ett utvändigt lock.
Lite godisfakta!
- Det första godiset man känner till är från år 2000 f.kr i Egypten och bestod av honung, nötter och frukt. Lakrits sägs vara ännu äldre och kommer från Kina men användes som medicin.
- I slutet av 1700-talet började man producera godis i stora skalor, och under 1800-talet utvecklades de moderna produktionsteknikerna som vi fortfarande använder idag.
- I Sverige kom karamellerna först (förutom chokladen som oftast bara fanns i bakverk eller praliner). Sveriges allra första tablettask i papper hette Röda Ugglan och kom redan 1926. Först på 50-talet slog tablettaskar för barn igenom på allvar och det var inte förrän på 70-talet som tablettasken fick sitt riktigt stora genombrott bland alla åldrar