Svenska öden & äventyr

 • Gröten – julbordets mest ursprungliga rätt

  Det är till jul många svenskar får dra fram sin poetiska ådra. Det är dags att rimma på julklapparna – och inte minst ska man ha ett rim i beredskap om man får mandeln i gröten. Att jaga den dolda mandeln har vi gjort länge, men visste du att det förr kunde vara en liten docka man sökte?

 • Fem myror är fler än fyra elefanter fyller 50 år!

  Den 19 november 2023 var det femtio år sedan det banbrytande barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter” visades för första gången. Egentligen skulle programmet ha gjorts av Lasse Åberg och Ardy Strüwer. Men tre pedagoger ansågs bättre än två komiker. Magnus Härenstam, Brasse Brännström & Eva Remaeus blev trion som lärde både barn och fyllekajor att läsa.

 • Politikerna fann ny inkomstkälla 1923 – fordonsskatten 100 år

  I bilismens barndom var alla fordon skatte-fria. Men för 100 år sedan bestämde sig staten för att börja kräva in skatt. Och den reformen gäller ännu …

 • Här är svaret: Därför var rysarna rysligare förr

  Dialogen kan kännas mossig. Det visade våldet är ofta minimalt. Ändå behåller rysare som Moln över Hellesta och Rebecca greppet om publiken. Hemligheten är proffsen bakom och framför kameran.

 • Böckerna som fick barnen att läsa

  Röda ryggar i flickrummet, gröna hos pojkarna. Ungdomsböckerna från B. Wahlströms förlag formade flera generationer svenskar.Hur hade vår världsbild sett ut utan Tvilling-deckarna, Lotta, Dante och Ponnyklubben?

 • Mjölk – alla tiders energidryck!

  Kan undra vad de innehåller, har nog en och annan i någorlunda mogen ålder muttrat efter att ha smakat på de uppiggande energidrycker om blivit omåttligt populära på senare år. Ja, hos ungdomar, vill säga. De som inte vet att de en gång bara fanns en enda sorts energidryck…

 • Ingen man dög till ikoniska Monica Zetterlund

  Uppvaktad av Ingo, Marlon Brando och Sammy Davis Jr. Men Monica Zetterlund fann aldrig någon karl som gick upp mot pappa Bengt – trots att hon en gång gömde sig i ett basfodral undan hans hårda nävar.

 • TV-historia: Per Oscarsson i händelsen som chockade Sverige

  Det måste ha varit svensk TV-historias mest berömda kupp. Inför Lennart Hyland och hela svenska folket klädde Per Oscarsson av
  sig på bästa sändningstid – och dagen efter pratade inte Sverige om annat. Se hur det såg ut i tidningarna här!

 • Svenska May Britt Wilkens och Sammy Davis Jr i äktenskapet som skakade Hollywood

  Den 13 november 1960 hålls ett bröllop som chockerar många amerikaner och som får debattens vågor att gå höga. Brudgummen är Sammy Davis jr, 35, en superstjärna och av många ansedd som världens mest begåvade underhållare. Hans brud hette May Britt och var svenska.

 • Bosse Larsson fick Sverige att ta ton i Allsång på Skansen: ”Man är väl exhibitionist”

  Han kunde ha blivit bonde på heltid. Istället fick
  Bosse Larsson miljoner svenskar att ta ton. Men
  när allsången tystnade på Skansen drog sig den forne FN-soldaten gärna tillbaka till fädernas blodiga ladugårdsbacke.

 • Gustav Vasa – vår förste och störste landsfader

  Förtjust i papegojor, bokskogar, snygga byxor och finska gäddor. Men framför allt mannen som skapade nationen Sverige. Tack vare Gustav Vasa fyller vi 500 år i år.

 • Mysteriet Philemon Arthur and the Dung – vill vi ens veta svaret på gåtan?

  För 50 år sedan prisades gruppen Philemon Arthur and the Dung på Grammisgalan, något som ledde till stort rabalder och en paus för galan i 15 år. Ändå visste ingen vilka det var som hade fått priset, och än idag fortgår spekulationerna. Vilka var – och är – Philemon Arthur and the Dung? Kanske är vi närmare svaret än någonsin…

Scroll to Top