Svenska öden & äventyr

TV-nostalgi: Svenska hjärtan och skådespelarna bakom succén

Vem firar nyårsafton med att köra gräsklipparen rakt över ryamattan och sedan fastna i en snödriva? Svaret är förstås den stackars bedragne Torsten Lager i TV-serien Svenska hjärtan. Efter 36 år är scenen fortfarande en blågul klassiker.

TV-nostalgi: Kurt Olsson – en lika intensiv som förvirrad pedagog

Vad tänkte egentligen Patrik Sjöberg när han låg och svävade över en ribba på 242 centimeters höjd? Det visste Kurt Olsson. Aldrig har någon ställt konstigare frågor, haft fulare kavaj
och varit en större mansgris än Göteborgs mest självupptagne reporter.
Som från början faktiskt var en kvinna …

Kvinnorättskämpen Ria Wägner blev vår första TV-idol

Menlöst trams, tyckte både kritiker och kollegor. Men Ria Wägner vinkade bara lugnt med baksidan av handen och fortsatte att förkunna hur man sköter krukväxter och kokar saft. Kvinnosakskämpens brorsdotter blevSveriges första riktiga TV-kändis.

TV-nostalgi: Måndagsbörsen retade och lockade stjärnorna

Det var programmet där Totte Wallin sa att feminister ”ser ut som farbröder”, Jan Guillou kallade sig själv ”en dålig författare” och Elvis Costello förklarade sin kärlek till Hunnebo-strand. Måndagsbörsen, alltså. Sällan har så många stjärnor sagt så mycket konstigt på så kort sändningstid.

Povel Ramel seplar på piano

Povel Ramel – förmodligen den siste entusiasten

Den 1 juni 2022 skulle han ha blivit 100 år gammal, Povel Ramel. Mannen som kom som en virvelvind och vände upp och ner på det förväntade, som ville vara något annat än det förhärskande. Kalle Lind ser tillbaka på en man som ville roa hellre än oroa och som skydde det tråkiga som pesten.