Glass-nostalgi: Sommarsmakerna vi aldrig glömmer

Puckstång, Storstrut, Lyx Top och Flirt. Visst kommer du ihåg dina favoriter!

Glass-nostalgi: Sommarsmakerna vi aldrig glömmer
Skvalpet från vågor längs strandkanten, solens värme i ansiktet, ljudet av stojande barn – och en glass. Det är den svenska sommaren i en mening…

I över 90 år har det tillverkats glass i Sverige. Den förste glasstillverkaren var Choklad-Thule i Stockholm som fick en flygande start genom ett samarbete med Pressbyrån. Efter några år avbröt Pressbyrån samarbetet och startade egen tillverkning i företaget Alaska Glace 1934.

Året därpå var det dags för Mjölkcentralen att ge sig in i leken. Glassen från MC Glace fick namnet Puck, ett varumärke som hängt med genom decennierna.

Tydligen var marknaden den rätta för i början av 1940-talet fanns fyra glassfabriker bara i Stockholmstrakten. Konkurrensen var stenhård och snart var det dags att slå ihop några av konkurrenterna för att skapa en fungerande marknad: Först införlivades glassfabriken Igloo i MC Glace, därefter gick MC och Choklad-Thule ihop för att köpa Alaska Glace. Det nya företagsnamnet blev Glace-Bolaget, i folkmun kallat GB.

Den svenska glassjätten var född.

Under Andra världskriget var ransoneringen hård vilket drabbade glassfabrikerna som fick tumma rejält på kvalitén för att över huvud taget komma ut på marknaden. Först i mitten av 1950-talet tog försäljningen åter fart på riktigt och fabrikerna lyckades då inte hålla jämn takt med efterfrågan. Företagen tvingades att importera bland annat från Danmark.

Glass-nostalgi: Sommarsmakerna vi aldrig glömmer
Glasskarta från 1973. Storstruten hängde med in på 1990-talet. Storsäljaren Sandwich hade här bara ett par år på nacken.

1957 stod Skandinaviens största glassfabrik färdig i Flen. Under de kommande åren försvann många mindre företag som köptes upp av det stora Glace-Bolaget. Arla Glass, Cupglass, Nordan och Solglass hörde till dem som gick upp i det större företaget.

1973 gick GB ihop med Trollhätteglass med det multinationella livsmedelsföretaget Unilever som delägare. På 80- och 90-talen tog Unilever över helt. Det var också då som GB fick sin nya, hjärtformade logotyp – gemensam för samtliga glassföretag som äga av Unilever runt om i världen.

Idag när man tittar på glasskartan kan man se en lång historia – allt från 88:an med snart ett halvt sekel i bagaget till den moderna, globala Magnum som kan köpas över nästan hela världen.  

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top