Risgrynsgröt är en klassisk rätt på bordet i juletid. Det är också gröten som sattes ut till folktrons gårdstomte. Inte bara till jul utan dessa småfolk skulle hållas på gott humör året runt. Även vi människor kan bli förnöjda av risgrynsgröt som är len med en del sötma. Lätt pudrad med kanel är den extra god.
LÄS ÄVEN: Gröten – julbordets mest ursprungliga rätt
När det inte finns tid att koka egen gröt är det skönt att kunna köpa färdiglagad. Vi har testat fem sorter där det skiljer mycket i smak och konsistens. En favorit är gröten från Felix som har klassiskt god smak, med sötma och sälta i lagom grad och fast konsistens.
Nästan som hemlagad gröt
Nästintill hemkokt smak har Änglamarks gröt som också är kravmärkt. Konsistensen är fast – men en hel del risgryn är mosiga. Gröten har inget tillsatt socker, och sötman känns naturlig. Bra också att den innehåller svensk mjölk, vilket även gröten från Felix har.
En sort som först känns okej är Icas, som är något sötare med lagom sälta. Men konsistensen är för lös och rinnig och efter några skedar tycker vi att den har en alltför platt mjölkig smak.
Från Lecora, med tillverkning i Vadstena, kommer flera sorters risgrynsgröt. Ett riktigt bottennapp är företagets laktosfria sort. Bra att det finns gröt för laktosintoleranta, men tyvärr är den alltför söt med en oangenäm smak. Den ser inte heller så lockande ut med sin glansiga yta och grårosa ton.
LÄS ÄVEN: Smaktest: Här är godaste julmusten
Bättre är Lecoras risgrynsgröt utan tillsatt socker, som har en lite smörig smak. Bra att man själv får sockra efter egen smak. Konsistensen är fast, men riskornen är mosiga och eftersmaken lite kärv.
Många tycker dock att det oftast är godast att koka egen gröt, även om det tar lite tid. Lyxa gärna till gröten med lite smör och ersätt en del av mjölken med grädde. Eller välj laktosfri mjölk, alternativt havredryck om så önskas.
Klassisk dessert
En tidlös julklassiker är Ris à la Malta som görs av kall, hemkokt eller färdigköpt gröt med fastare konsistens. Tillsätt vispad grädde med lite flor- och vaniljsocker för att få en sötare smak. Servera med hinnfria apelsinklyftor som skärs i mindre bitar och toppa med hackad mandel. Eller välj den traditionella versionen – att till risefterrätten ha kall saftsås av till exempel svartvinbär eller hallon.
Men glöm inte att först ta undan en tallrik risgrynsgröt att sätta ut till tomten.
Risgrynsgröt – från lägst till högst betyg
Så gjordes testet
Vi har smakat på risgrynsgröten ihop med kall mjölk. Det har varit fyra testare i ålder från 29 till 64 år. Vi har valt färdiga sorter av risgrynsgröt som finns att få tag på runt i landet. Priser kan variera i olika butiker. Betyg från 1 till 5, där bästa gröten får 5.
Lecora laktosfri risgrynsgröt – oangenäm smak
Pris/pris per kilo: 22,90 kr/45,80 kr
Mängd: 500 g
Innehåll: Laktosfri mjölk, ris 18 %, vatten, socker, rapsolja, salt, konserveringsmedel (kaliumsorbat).
Kommentar: Laktosfri. Grårosa ton.
Köpinformation: lecora.se
Plus: Bra med en laktosfri sort. Okej konsistens. Svensk tillverkning.
Minus: Högre pris. Glansig och grårosa ton. För söt, med oangenäm smak. En del riskorn är för hårda.
Betyg: 1 av 5
Ica risgrynsgröt – lös och rinnig konsistens
Pris/pris per kilo: 13,90 kr/27,80 kr
Mängd: 500 g
Innehåll: Mjölk*, vatten, risgryn 14 %, socker, salt. *Ursprung EU.
Kommentar: Vitare färg.
Köpinformation: ica.se
Plus: Billigast. Lagom sälta och något sötare smak. Smaken känns okej de första skedarna.
Minus: Mosigt ris. För lös och rinnig konsistens. Platt mjölkig smak. För söt tyckte några.
Betyg: 2 av 5
LÄS ÄVEN: Smaktest: Icakuriren testar äppelmos
Lecora risgrynsgröt utan socker – bra rissmak
Pris/pris per kilo: 17,90 kr/35,80 kr
Mängd: 500 g
Innehåll: Mjölk, ris 14 %, vatten, smör, salt, konserveringsmedel (kaliumsorbat).
Kommentar: Utan tillsatt socker. Ljust gräddgul färg.
Köpinformation: lecora.se
Plus: Smörig och bra rissmak. Fastare konsistens. Utan tillsatt socker, man kan sockra efter behag. Fin färg. Svensk tillverkning.
Minus: Mosigt ris, med få hela riskorn. Lite smetig. Något kärv eftersmak av sälta.
Betyg: 3 av 5
Änglamark risgrynsgröt – lite som hemkokt
Pris/pris per kilo: 16,95 kr/33,90 kr
Mängd: 500 g
Innehåll: Mjölk* 69 %, vatten, ris 14 %, smör*°, salt. *KRAVekologisk ingrediens. *Svensk råvara.
Kommentar: Märkt med Krav och EU-lövet. Utan tillsatt socker. Ljust gräddgul.
Köpinformation: coop.se
Plus: Lite som hemkokt, med smörig smak. Naturlig sötma. Fastare konsistens. Fin färg. Svensk mjölk. Gröten görs i Sverige. Ekologisk.
Minus: Riskornen är mosiga, få hela korn. Väl salt (sockra på lite extra).
Betyg: 4 av 5
LÄS ÄVEN: Test: Ketchupen med bästa tomatsmaken
Felix risgrynsgröt – klassiskt god favorit
Pris/pris per kilo: 15,90 kr/31,80 kr
Mängd: 500 g
Innehåll: Mjölk, ris 14 %, vatten, socker* och salt. *Svenskt ursprung.
Kommentar: Gräddgul färg.
Köpinformation: felix.se
Plus: Klassiskt god. Fast konsistens, även hela riskorn. Lagom sötma och sälta. Bra rissmak. Fin färg. Svensk mjölk och tillverkning.
Minus: En testare tycker att gröten var alltför gul.
Betyg: 5 av 5