Den stora hangarliknande byggnaden mitt ute på den skånska landsbygden är fylld med rad efter rad med 150 000 liter stora bassänger.
Ljudnivån är öronbedövande. Det brusar konstant från pumparna som syresätter det 27-gradiga vattnet. Luftfuktigheten är hög.
I bassängerna ser man tusentals och åter tusentals röda ryggfenor.
– Det är rödstrimmor. Det går ungefär 1 500 rödstrimmor i varje bassäng, berättar Johan Ljungqvist, vd för Gårdsfisk.

Icakuriren är tillsammans med Johan Ljungqvist på Maltesholms gods på Linderödsåsen ett par kilometer söder om Kristianstad. Det var den första externa gården som började odla fisk i samarbete med Gårdsfisk.
– Vi började med att föda upp fiskarna på vår egen gård i Tollarp 2015. I dag föder vi bara upp yngel där och vi har sedan fyra externa gårdar som vi samarbetar med, berättar Johan Ljungqvist.
Johan Ljungqvist & Mikael Olenmark
Ålder: 43 respektive 40 år.
Bor: I Åhus respektive Annelöv utanför Landskrona.
Familj: Båda ogifta och har tre respektive två barn i åldrarna 0-14 år
Bakgrund: Marinbiolog respektive ingenjör.
Gör: Startade Gårdsfisk som odlar fisk på land i Tollarp.
40 bassänger med odlad fisk
En femte gård, som ligger vid Ystad, är på gång. Den kommer att bli den största med sammanlagt 40 bassänger.
– Någon av gårdarna har djur kvar, men gemensamt för dem är annars att de gått över från traditionellt lantbruk, med svinuppfödning eller äggproduktion, till fiskodling, berättar Johan Ljungqvist.

Från utsidan ser fiskodlingen på Maltesholms gods ut som en vanlig modern ekonomibyggnad på en större gård på landet. Men det är när man stigit in genom dörrarna och gått igenom en sluss som man möts av något helt annat.
Uppe på en gång mellan bassängerna står Johan Ljungqvist med en håv i handen.
– De här är snart klara för slakt, säger han och håvar upp en stor rödstrimma för att fotografen ska få en bra bild på den.
LÄS ÄVEN: Fjällbonden kör fossilfritt: ”En traktor blir sämre och sämre, med en häst är det tvärtom”
Snabbväxande fiskar
Det är övervägande Gårdsfisks storsäljare rödstrimma som växer till sig i bassängerna på Maltesholm, men här finns även svart rödstrimma och clarias. Samtliga är snabbväxande sötvattensfiskar som lämpar sig väl för fiskodling.
– Vi gör även ett försök med att föda upp regnbåge som vi hoppas mycket på. Vi tror att den kan bli mer lättsåld. Svenska konsumenter kan vara lite konservativa och ha svårt att ta till sig nya arter som matfisk.
– Men det finns twist med regnbågen. För att den ska kunna födas upp måste vi sälja mer clarias och rödstrimma eftersom regnbågens foder ska produceras av avskäret från de arterna så att vi kan bryta beroendet av havet.

Johan Ljungqvist beskriver rödstrimma och svart rödstrimma som goda matfiskar som påminner om torsk, abborre och gös. Rödstrimma lever i sötvatten i Afrika och Asien och är den fjärde mest konsumerade fisken i världen.
Clarias, eller afrikansk ålmal som den också heter, lever i sötvatten på samma kontintenter och är den sjätte mest konsumerade fisken globalt. Den påminner mest om ljust kött i konsistensen. Gårdsfisk hoppas att rökt clarias kan bli en fullgod ersättning till rökt ål på julbordet.
– Vi gör även köttbullar av vår clarias som serveras på skolbespisningar i Malmö och en rad andra kommuner i södra Sverige.
Fiskarna som odlas

- Rödstrimma (respektive svartstrimma) är sötvattensfiskar som lever i Asien och Afrika. De har magert kött med fast textur och mjuka lameller som skivar sig lätt. God att steka eller grilla. Påminner om torsk, abborre och gös.

- Clarias (afrikansk ålmal) lever i sötvatten i Asien och Afrika. Fast konsistens, påminner mer om ljust kött än fisk. God att ugnsbaka, steka eller grilla. Tål högre temperaturer utan att bli torr. Som rökt kan den ersätta ålen.
Ekologiskt hållbar fiskproduktion
Tanken på att föda upp fiskar på land på ett ekologiskt hållbart sätt och embryot till företaget Gårdsfisk föddes när marinbiologen Johan Ljungqvist och ingenjören Mikael Olenmark träffades på Lunds universitet.
Vid sidan av studierna började de tillsammans med fyra andra studenter ett projekt med fiskodling i urban miljö i Malmö. Det gick inte riktigt som de tänkt sig och projektet rann ut i sanden.
LÄS ÄVEN: Kommer maten att ta slut? Så välfyllt är det blågula skafferiet
Men Johan och Mikael kunde inte släppa tanken på ekologiskt hållbar fiskproduktion på land där man kunde odla fisk under miljömedvetna former. 2013 startade de företaget Scandinavian Aquasystem.
– Vi ville odla sötvattensfiskar i anslutning till lantbruk eftersom vattnet även kan användas till bevattning och för att restprodukterna och avfallet kan användas till att gödsla åkrarna med.
2013 köpte de ”Gretagården” utanför Tollarp – döpt efter den tidigare ägaren – och där inledde de försök med uppfödning av clarias och rödstrimma.
LRF blev delägare
Det slog väl ut och två år senare levererades de första fiskarna till kunder. Intresset växte för deras gårdsodlade fisk och de levererade till såväl restauranger som livsmedelskedjor som CityGross, ICA och Coop.
Kring 2019–2020 såg allt bra ut. LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) hade gått in som delägare i företaget, volymerna ökade och de hade kontrakt med den första externa gården (Maltesholm).
– Men så kom coronapandemin och luften gick ur marknaden över en natt. All vår leverans till restauranger upphörde, berättar Johan Ljungqvist.

När pandemin väl klingat av kom kriget i Ukraina och de skyhöga elkostnaderna som gjorde odling av fisk i bassänger som ska värmas upp till 27 grader allt annat än kostnadseffektiv.
– Men vi använde de åren till att stärka vårt företag. Vi förvärvade bland annat ett par fiskodlingar från Nederländerna så att vi i dag själva kan föda upp vår fisk här i Tollarp – från rom till leveransklara yngel.
300 ton odlad fisk
De tycker själva att de gick stärkta ur krisåren och på fem år har företaget växt från sju till 35 anställda och de räknar med att i år producera 300 ton fisk. Deras produkter äts av skolbarnen i Malmö, Karlskrona, Helsingborg och Kävlinge och de levererar till olika matkassar som körs ut direkt till kunderna.
– Vi har siktat på en 50-procentig tillväxt per år.
LÄS ÄVEN: Förr var det en lyx att gå på restaurang – så blev det vardagsmat att äta ute
Johan och Mikael har även blivit rejält prisade för sina insatser genom åren, allt från Årets Innovatörer 2016 och Årets Företagare 2018 till Årets Klimatbonde 2020 och Årets Livsmedelsföretag 2021.
”Nobelpris i att vara miljösmart”
– Det vi är mest stolta över är Göteborgs internationella miljöpris Win Win Gothenburg Sustainability Award som vi fick 2022. Det är lite som ett nobelpris i att vara miljösmart.
Ekologiskt hållbart och miljösmart företagande är ledstjärnan i deras arbete. De har på senare tid investerat i utrustning så att de kan ta tillvara på maskinurbenat fiskkött, vilket innebär att en högre andel av fisken används.
– En stor del av den fisk vi konsumerar i Sverige är odlad och omkring 75 procent av den är importerad. Vi vill bidra med något nytt som samtidigt är ekologiskt hållbart, säger Mikael när han ansluter till Johan för fotograferingen på anläggningen i Tollarp.