Frossa i luktärter

Doften av luktärt vill man inte vara utan. Unna dig massor av sorter i år. Nu är det dags att så.

Fakta Luktärt

Den väldoftande luktärten Lathyrus odoratus växer vild i södra Europa, till exempel på Sicilien. Ibland kan den även påträffas förvildad i Sverige.

Det finns också en luktärtsliknande perenn, rosenvial Lathyrus latifolius. Den doftar inte, men är väldigt vacker och en hållbar snittblomma. Dessutom väldigt bekymmersfri när den väl har etablerat sig. Den blommar inte förrän andra året efter sådd.

Luktärten är giftig att äta, till skillnad från till exempel sin vilda svenska släkting gökärt.

Luktärternas fanfar i färg och doft kommer mitt i sommaren, när många perenner vissnat. Det finns massor med sorter att välja bland, låga eller höga beroende på om blommorna kan få breda ut sig på höjden och bredden eller om de ska få plats på din balkong.

Det gäller att börja inomhus i rättan tid, inte för tidigt så att plantorna blir ranka och inte för sent så att blomningen inte hinner komma igång.

När du planterar ut är det bäst att planera direkt för att de behöver stöd, om det är högväxande sorter du har sått. I stället för spaljé kan du låta luktärterna klänga upp i solrosor eller varför inte i en högväxande perenn som sparris. Då har du en vacker bukett direkt i trädgårdslandet.

Men visst måste man unna sig buketter även inne. Det finns sorter med långa stjälkar som lämpar sig bra för att plockas, men vill man lyxa till en bukett kan man förstås klippa hela toppen och låta den ringla ner på bordet.

Så får du fina luktärter

  • För att få blommor i tid är det bäst att förså luktärterna. Gör det ungefär en månad innan du planerar att plantera ut. Börjar du för tidigt och det hinner gå längre tid ökar risken för att du får rankiga plantor.
  • Lägg fröna i blöt över natten.
  • Fyll en kruka till hälften med vanlig planteringsjord. Fyll på med såjord. Sätt två fröer i varje kruka, ca två centimeter djupt. Sätt ett i varje hörn om du använder vanliga planteringskrukor. Du kan också så luktärter i toarullar eller krukor vikta av tidningspapper – billigt och ekosmart. Sedan kan du gräva ner hela rullen eller krukan i jorden.
  • Ställ krukorna ljust. Toppa plantorna vid andra bladparet efter några veckor. Då förgrenar sig luktärterna bättre och du får buskigare plantor. Topparna kan du försöka använda som sticklingar och rota i nya krukor.
  • Plantera ut när risken för frost är över i näringsrik, väldränerad jord. Var försiktig med rötterna, luktärtens är ömtåliga.
  • Luktärt bör inte odlas mer än två år på samma ställe, då minskar tillväxten och risken för sjukdomar ökar.
  • Vattna och ge näring regelbundet. Klipp bort vissna blommor efterhand så blir blomningen rikligare.

Av: Anette Sievers.
Foto och arrangemang: Annika Christensen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top