Smaka!
Alla nypon passar inte att äta, godast är de stora knallröda eller orangeröda från vresrosorna (Rosa rugosa) eller stenrosornas frukter.
Är det mogna nyponet sött och gott passar det också till matlagning
Nyttiga nypon
En portion nyponsoppa ger dig hela dagsbehovet av C-vitamin och de värdefulla antioxidanterna flavonoider och karotenoider. Men det finns många goda skäl att äta mer nypon.
Studier har visat att torkat nyponpulver kan ha god verkan vid reumatiska besvär.
I folkmedicinen har nyponrosens blommor och blad använts som laxermedel och för sårläkning.
Ett gurgelvatten på nypondekokt kan hjälpa mot sårigt tandkött och till och med lindra tandvärk

Foto: Annika Christiansen
Välkomna vackertEn fin prydnad för förstubron gör du enkelt av nypon och lite murgröna.
• Fyll en vacker kruka med lecakulor och ett lager dekorativ marmorkross överst.
• Böj till en ställning av najtråd eller köp en färdig i blom- eller hobbybutiken.
• Stick ner ställningen i krukan så att den står stadigt.
• Trä nyponen på ställningen.
• Stick ner ett litet provrör vid sidan av ställningen.
• Fyll på med vatten och stick ner en stjälk murgröna.
Ett eget litet trädI en liten lerkruka fylld med sten stack vi ner en pinne med en oasisboll dekorerad med mossa och nypon.
Dukat för nyponfest• Bottna en vacker kruka med fuktig oasis.
• Tryck ner hortenisablommor, vackra löv och några stjälkar med nypon i olika längder.
• En ljuslykta fullbordar arrangemanget.
• På bordet ligger en slinga nypon uppträdda på binderitråd med bastrosetter omknutna här och där.
Vild och vacker Nyponrosen, som kan bli så hög som tre meter, blommar i juni–juli med rosa till mörkrosa blommor.
Det är den vanligaste vildväxande rosarten i södra och mellersta Sverige och den växer allmänt upp till Ångermanland. Du hittar den oftast i skogsbryn och hagar.
Nyponrosen delas in i två underarter, den kala nyponrosen (Rosa dumalis) och den med finhårig bladundersida (Rosa coriifolia).
Nyponrosen förväxlas ofta med stenrosen (Rosa canina) som har vitaktigare blommor och hårda nypon.
Läs även artikeln om att laga din egen nyponsoppa.
Av: Annika Christiansen, Ann Dahl