En riktig höjdarsäng!
Foto:
En riktig höjdarsäng!
Färgstarkt ska det vara i hallen, tycker Emeli och målar loftsängens stege i klaraste rött.
Foto: Hans Mårtensson
En riktig höjdarsäng!
Foto:

Alla som bor i små lägenheter vet hur viktigt det är att ha var sak på sin plats. I detta fallet handlar det om ett rum och kök på 34 kvadratmeter. Lägenheten är liten, men takhöjden är nästan 3,2 meter. Här handlar det om förvaring på höjden.

Trots att den lilla hallen har fyra dörrar fanns möjlighet att bygga ett sovloft med trådbacksförvaring just här. 24 trådbackar får plats liksom 60 centimeter klädstång och krokar för ytterkläder, allt dolt bakom ett färgglatt tygdraperi. Sovloftet används både som gästsäng och förvaringsutrymme för skrymmande kartonger och resväskor. En stadig stege behövdes också, som kan hakas fast vid sovloftets kant utan att glida.

Loftsängen är visserligen smal, cirka 77 centimeter, men fungerar bra som tillfälligt gästrum. Väggarna är av tegel med putsyta, vilket är vanligt i äldre hyreshus. Annars kan de bestå av betong eller trä. Om du inte vet det kan du fråga på byggvaruhuset vilka skruvbeslag som är lämpliga att använda till just dina väggar.

Viktiga verktyg

· Slagborrmaskin (kan hyras om du
inte har eller kan låna)
· Elektrisk skruvdragare
· Fogsvans (bredbladig såg med vinkelhake i skaftet)
· Lång metallinjal + tumstock
· Skruvmejsel
· Hammare
· Handcirkelsåg
· Vattenpass

Material

Till sovloft (mått i mm)
· 3 MDF-spånskivor, standardmått 19 x 1 200 x 2 440
· Träregel 45 x 70, 3 st med längder 2 200, 700, 700
· Ca 10 st skruvar med plastplugg, (längd och dimension beroende på typ av vägg)
· Ca 30 st långa (70mm) skruvar
· 8 st vinkelbeslag med tillhörande skruv
Till stege
· Träregel 45 x 70, 2 st med längd 2 600
· Stegpinnar 28 x 45, 6 st med längd 400
· 24 st ca 60 mm långa spikar
· 2 plattjärnsbeslag 45 x 100
· 4 skruvar ca 50 mm långa

Obs! Tänk på att varje utrymme har specifika mått och måtten som nämns här är anpassade till just den här hallen.

Gör så här

Gör först en tydlig måttskiss av utrymmet. Se till att alla mått stämmer innan du åker till byggvaruhuset för att köpa material. Där kan du måttbeställa spånskivor. (I det här fallet sängbotten 19 x 770 x 2 260 mm, stödväggar 600 x 2 050 mm.)

1 Börja med att förankra reglarna mot vägg, som håller sovloftets kortsidor uppe. Kontrollera vilken typ av vägg du har och köp anpassade skruvar med plastplugg. Därefter borras fem hål i varje regel, längs en mittlinje. Håll reglarna mot väggen med hjälp av vattenpass och tumstock, och använd en syl för att markera på väggen var hålen sedan ska slagborras. Det är naturligtvis bra om du har en medhjälpare som håller. Slagborra i tegelväggen och var noga med att borren inte drar snett. Markera håldjup med en bit tejp på borret. Tryck in plastpluggarna. Skruva åt ordentligt.

2 På byggvaruhuset kan man få hjälp att såga ut sängbottnen (770 x 2 260 mm) i MDF-skiva. Det är viktigt att vara noggrann så att alla de olika bitarna passar ihop. Ibland är väggarna lite skeva, så skivan kan behöva måttanpassas på plats. Jag placerade sängbottnen ovanpå reglarna. Fem skruvhål förborrades ner i varje regel. Fixering gjordes sedan uppifrån med långa smala skruvar.

3 Därefter placeras två lodräta stödväggar av MDF-skiva på lämpligt avstånd från varandra, så att trådbackssystemet kan passas in emellan. Fäst varje stödvägg med vinkelbeslag på insidan, två i golvet och två i sovloftets undersida.

4 Be om hjälp på byggvaruhuset med att såga urtaget 15 x 22 mm i regeln (se detaljillustration), som sedan skruvlimmas fast på loftets kant. Regeln är lika lång som sängbotten och för-stärker/håller madrassen på plats. Kan även sågas med handcirkelsåg.

5 Alla ytor målades med klarröd plastfärg. Jag använde liten målarroller och en flat pensel. Väggarna är dessutom målade i samma kulör. Tillsammans med vita lister och dörrsnickerier blev helheten fin.

6 Trådbacksställningarna fixerades mellan stödväggarna.

7 Antingen kan man köpa en aluminiumstege, eller tillverka en av trä. Jag kapade två reglar 45 x 70 x 2 600 mm. Underkanten ska snedsågas så att en 15-20 graders lutning bildas. Även överkant sågas avsmalnande så att stegen ser mindre klumpig ut. Stegpinnarna ska nu spiklimmas fast i sågade urtag med cirka 400 mm avstånd. Urtagen sågas med fogsvans. Var noga med att förborra hål innan du spiklimmar fast stegpinnarna, så att ändträet inte spricker. Jag försänkte sedan spikhuvudena och spacklade över innan stegen målades. För att kunna haka fast stegen i sängkanten limmades kilformade träbitar på vardera sida av stegen. Mot dessa skruvades kraftiga plattjärnsbeslag, som hakar fast runt sängkanten.

8 Slutligen skruvades dubbla klädkrokar för ytterkläder fast, till vänster om trådbackarna. Till höger fästes en klädstång med tillhörande upphängningsbeslag, ett i väggen och ett i stödväggen.

9 Ett stort tygdraperi, cirka 1 500 x 2 060 mm, sattes upp för att dölja trådbackarna och kläderna. Gardinskenan skruvades fast mot sängbottnens under-/framkant.

Av: Emeli Mårtensson