Ny vår för penséerna

Penséerna har blivit vårens mest spännande växter! Pigga, glada och otroligt köldtåliga möter de oss i blomsterbutiker och torgstånd.

Ny vår för penséerna
Foto: Åsa Nyhlén
Ny vår för penséerna
Foto: Åsa Nyhlén
Ny vår för penséerna
Foto: Åsa Nyhlén
Ny vår för penséerna
Foto: Åsa Nyhlén
Ny vår för penséerna
Foto: Åsa Nyhlén
Ny vår för penséerna
Foto: Åsa Nyhlén
Ny vår för penséerna
Foto: Åsa Nyhlén

En liten gnutta vår i luften räcker för de tuffa penséerna. Faktum är att de klarar vinterväder. Ner till minus 10 grader är inga problem, och skulle det till och från bli några grader kallare så fixar förmodligen penséerna det också. De ser visserligen ut att huttra i kylan, men när temperaturen stiger sträcker de på sig och blir lika vackra som förut. Man kan tycka att växtens celler borde frysa sönder, att plantan skulle bli mos på samma sätt som dahlior efter höstens första nattfrost.

Men icke. Hemligheten är växtens inbyggda frostskyddssystem. När temperaturen sjunker höjs sockerhalten i växtsaften. Därmed sjunker fryspunkten på samma sätt som när man häller glykol i kylarvattnet på bilen. Men för att det här systemet ska fungera riktigt bra är det viktigt att plantorna är saftspända. Håll därför jorden lätt och jämnt fuktig. Torkar penséerna ut ökar risken för frostskador.

På senare år har de söta och fantastiskt rikblommande minipenséerna blivit mångas favoriter. De har sitt ursprung i styvmorsviolen, Viola tricolor.
De är mer småvuxna och har en mindre blomstorlek än vanliga penséer, som numera kallas storblommiga. Vanliga penséer är hybrider där bland annat gulviol och altaiviol, men även styvmorsviol finns bland förfäderna. Botaniskt förs de till Viola x wittrockiana.

I pensésammanhang talar man ofta om sortgrupper. Medlemmarna i en grupp är mycket nära släkt och liknar varandra i växtsätt, men färgerna kan vara oerhört skiftande. Bland småblommiga penséer heter grupperna bland annat Sorbet, Babyface, Penny och Velour. Bland de storblommiga är till exempel Maxim, Fama, Turbo och Dynamite stora och populära sortgrupper.

Gruppernas namn hänger gärna med i namnen på de enskilda sorterna. De heter till exempel Penny ‘Orange jump-up’ och Sorbet ‘Orange Duet’. Men än så länge syns sällan penséernas sortnamn i handeln. Alla vi som vill veta vad sorterna heter får hjälpas åt att fråga, fråga och fråga igen. Förhoppningsvis blir då namnskyltar mer frekventa i framtiden.

Bland årets nyheter märks de helt annorlunda, milt färgade Sorbet ‘Coconut Swirl’ och ‘Sorbet Lemon Swirl’. ‘Coconut Swirl’ har en vit blomma med lila kant och lila segel. Seglet är de två blombladen högst upp på violen. Hos ‘Lemon Swirl’ är blommorna gula med samma effekter som hos ‘Coconut Swirl’.

‘Tiger Eye’ fanns redan förra året, men i år lär chansen att få tag på denna tigerrandiga skönhet vara lite större. Den har ett mycket speciellt och raffinerat utseende: gul med ett tydligt, svart nätverk. Babyface ‘Lavender’ är en annan spännande nyhet. Blommorna är ljust rödvioletta med knallgul mittpunkt som omges av ett vinrött öga.

Vill du odla fram dina egna penséer finns det frön hos de flesta fröfirmor. Så utomhus på sensommaren. Innan kylan blir alltför svår flyttas plantorna till bänk eller växthus för övervintring. I milt klimat kan plantorna stå kvar utomhus på skyddad plats med vintertäckning.

Har du bra odlingsmöjligheter inomhus, det vill säga svala utrymmen med möjlighet att ge extra ljus med till exempel lysrör, kan du även så under januari-februari. Då blommar penséerna samma vår.

Skulle du vara sugen på att använda pensér i dina sommarblomsplanteringar kan du så dem i mars-april. Så och förodla då penséerna inomhus på samma sätt som sommarblommor i allmänhet.

Dessutom är penséer rätt duktiga på att så sig själva. Fröplantor brukar dyka upp lite här och var i trädgården. Hur deras blommor ser ut beror dels på vilka sorter du haft tidigare, dels på slumpen. Penséerna korsar sig friskt och variationerna inom barnaskaran är stora.

Blanda penséerna med andra växter. Visst är de fina i ensamt majestät, men det är också roligt att kombinera dem med andra växter som tål kyla. Det kan vara lökblommor från blomsteraffären eller tidiga perenner. Köp i trädgårdsbutiken eller gräv upp i din egen trädgård.
Lungört, ormöga och vårkrage hör till de tidigaste. Alla passar utmärkt bland penséerna och efter väl förrättat värv i vårkrukan går det bra att sätta tillbaka plantorna i rabatten igen.

Tusenskönor, förgätmigej och Saxifraga av olika slag brukar finnas i blomsterbutikerna. Taklök (Sempervivum) hör också till de tåliga. Använd i övrigt det du har och det du hittar. Bara fantasin sätter gränser. Grenar, stenar och andra naturfynd är välkomna bland det blommande och gröna.

På bilderna ser du vårplanteringar signerade blomsterdekoratör Tove Roswall från Cityfloristen i Växjö. Lägg märke till att du inte måste proppa lådorna fulla med blommor för att det ska bli fint. Täck i stället jorden med något dekorativt. Tove har använt sjösten som finns att köpa i de flesta blomsteraffärer, träull och potatis(!).
Den vid den här årstiden lätt skrumpna potatisen blir effektfull kontrast till blommornas spänstiga fräschör. Så småningom skjuter potatisen skott och tillför frodig grönska. Tycker du att skotten blir för dominerande är de lätta att plocka bort.
– Tillåt gruppen att ha sitt naturliga förlopp, råder Tove. Börjar något tackla av är det också vackert.
Att det som passerat sin vackraste tid också kan få finnas kvar är en av finesserna med att kombinera penséerna med annat.

Den vita blomman hos ‘Sorbet Coconut Swirl’ har en effektfull lila inramning.

Sorbet ‘Lemon Swirl’ har gula blommor men liknar annars ‘Coconut Swirl’.

En ljungfärgad nyhet är sorten Babyface ‘Lavender’. Med vinrött öga och knallgul mitt är blommorna härligt uttrycksfulla.

Det här är en prisbelönt nyhet. Sorbet ‘Orange Duet’ har fått den internationella organisationen Fleuroselects guldmedalj. Och nog är den något extra med sina blommor i orange och purpur.

Fräckare får man leta efter!’Tiger Eye’ fanns redan förra året, men i vår får vi se mer av denna randiga skönhet.

Skötselråd

För alla penséer gäller att det kommer nya knoppar så länge du knipsar av vissna blommor.
Småblommiga sorter klarar värme bättre än storblommiga som brukar bli lösa i växten framåt sommaren. Men alla penséer kan pryda sin plats betydligt längre än de vanligtvis får chans till.
Klipp ner dem rejält på försommaren och plantera om dem i ny, näringsrik jord så är de snart i gång och blommar igen och blir ett fint inslag bland sommarblommorna. Och när andra blommor knäckts av höstkylan står penséerna oberörda.
Har du inte tröttnat på dina penséer vid det laget kan du använda dem i höstens krukor bland prydnadskål, vintergrönt och andra växter som tål lite frost. Det händer till och med att penséerna övervintrar i sina krukor och fortsätter blomma nästa vår. Men det kan vi inte garantera!

Av: Berit Haggren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top