Laxpaj med gurka och örter

Gör en läcker och örtig paj med varmrökt lax och gurka.

Tillagningstid: 30 minuter + tid i kyl + tid att svalna
6-8 bitar

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 1 stort ägg
  • Fyllning
  • 400 g färskost, t ex Philadelphia
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g varmrökt lax, skinn- och benfri
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • 1 krm salt
  • ¼ krm svartpeppar
  • 1 slanggurka
  • 2 msk hackade örter, t ex dill
  • ½ ask smörgåskrasse

Gör så här

1

Mät upp vetemjöl och tärnat smör i matberedare monterad med en kniv. Kör till smulig massa. Tillsätt ägget och kör till en smidig deg.

2

Tryck ut degen så den kommer en bit upp på kanten i en ugnssäker form, ca 22 cm i diameter. Ställ kallt i ca 30 minuter.

3

Värm ugnen till 225 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.

4

Fyllning: Mixa ihop färskost, creme fraiche och lax. Tillsätt citronsaft, salt och peppar.

5

Bred ut fyllningen i pajskalet. Toppa med gurka snurrad till rullar, örter och klippt krasse.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top