Egentligen är det inte så märkligt att vi i Sverige kan odla fram goda druvor som ger bra viner. Druvorna följer i de svenska frukternas och bärens fotspår.

– Den absolut mest populära och använda druvan i Sverige är solaris, en grön druva som ger fruktiga och insmickrande viner. Om man tänker på våra äpplen och bär så är de också friska och syrliga, precis som de här druvorna, säger ­Mattias Säfwenberg, sommelier på Aludden Providore i Lerum utanför Göteborg.

Upptäckte inhemska viner

Mattias har skrivit boken Svenskt vin – en vinvärld som växer. Intresset för svensk vinproduktion startade för ett tiotal år sedan. Han upptäckte att det fanns en fin smak och bra balans i många av de inhemska vinerna.
– Förr fanns det inte ens i mina tankar att Sverige skulle bli ett vinland att räkna med, men 1999 blev vi officiellt ett vinland enligt EU. Det har visat sig att det fungerar väldigt bra att odla druvor här, berättar Mattias, som 2015 blev utnämnd till Årets svenska vinambassadör.

Druvorna solaris och rondo är de som hittills fungerat bäst i Sverige. Det är sorter som har god motståndskraft mot kyla och vissa svampsjukdomar, och det svalare klimatet gör att druvorna växer långsamt och får mogna ordentligt innan skörd.

– Till skillnad från i många länder i Europa så är jordarna i Sverige levande. I andra vinländer är det vanligt att bespruta för att odlingarna ska stå emot sjukdomar, vilket också utarmar jorden. Här klarar vi oss utan att göra det, och just den levande jorden ger en bra grund för goda druvor. I princip all druvodling i Sverige är ekologisk och hållbar, säger Mattias.

På restaurang Aludden i Lerum har Mattias vinprovningar med både svenska och utländska viner, men han rekommenderar verkligen att prova de svenska. Skepsisen är ibland stor, gemene man tror inte att det går att odla vin i Sverige och inte heller att det ska vara gott.

Skördefest på vingårdarna - vi listar 9 utflyktsmål!
– Det vin som görs här i landet är värt en bok, och det är definitivt värt en statushöjning, anser sommelier Mattias Säfwenberg.

Allt fler vingårdar

– Jag brukar låta mina gäster prova blint, alltså jag säger inte vad de har i glasen. När de får höra att det är svenskt blir de överraskade och också stolta över att vi faktiskt kan göra så goda viner här, säger han.

Det har på senare år dykt upp fler och fler vingårdar i Sverige, och på många av dem kan man prova vinet som görs på just den gården.

– Att åka till vingårdar och prova svenska viner är ett bra utflyktsmål. Vi behöver stötta våra lokala vinodlare och det svenska vinet är idag mycket bra och håller hög klass. Det odlas också en hel del nya spännande druvor i Sverige som vi i framtiden kan få njuta av i våra viner, avslutar ­Mattias.

Skördefest på vingårdarna - vi listar 9 utflyktsmål!

1. Ästad Vingård

I Tvååker utanför Varberg ligger Ästad vingård som startade för sex år sedan. Fokus ligger på att tillverka mousserande vin på druvan solaris. Här är du under hösten välkommen på vingårdsvandringar, du kan också ta en titt i vinkällaren och få en vinprovning.
Adress Ästad 10, 432 77 Tvååker. www.astadvingard.se

2. Arilds Vingård

Sveriges största vingård med 20 hektar jord med vinrankor. Den ligger på Kullahalvön i nordvästra Skåne. Här tillverkas både vitt, rött och mousserande vin, planteringar med både blå och gröna druvor. Njut av skördefest, en tur på vingården. Ordnar även julmarknad.
Adress Lilla vägen 71, 263 73 Nyhamnsläge. www.arildsvingard.se

3. Kullabergs Vingård

En av Sveriges större vingård­ar med en mängd planterade druvsorter, både blå och gröna. Fokus ligger just nu på vitt vin där solaris är den viktigaste druvan, men här blandar man solaris med en del andra druvsorter. Kullabergs Vin & Vänner (KVV) är en dryckesklubb där man kan prova olika destillat, som en variant på rönnbär & oxel, lokalodlad sparris eller varför inte smakprovning i köket.
Adress Kullabergs Vingård, Lyckerisvägen 52. www.kullabergs.se

4. Flyinge Vingård

I hästmecka strax utanför Lund ligger Flyinge Vingård som enbart är planterad med druvan solaris. Här tillverkar man vitt vin av olika typer, men även mousserande och sött vin. Vinet Pegasus görs här.
Adress Flyinge Vingård,
Flyinge 802.
www.flyingevingard.com

5. Vingården i Klagshamn

En av Sveriges äldsta kommersiella vingårdar. Genom åren har man provat många olika druvsorter men idag odlas enbart solaris, rondo och cabernet cortis. Vitt, rött, rosé, mousserande och sött vin. Deras hantverksviner kan beställas på Systembolaget – prova gärna de vita Ran 2.0, Njord och Lucky Star.
Adress Vingården i Klagshamn, Möllevägen 31. www.vingarden­iklagshamn.se

6. Frillestads Vingård

Nära Helsingborg ligger Frillestads Vingård som startade för cirka tio år sedan. Drivs av Brita och Anders Norberg som tillverkar både vitt vin och rosévin varav tre spännande sorter kan beställas hos Systembolaget. Följ Facebooksidan för info om evenemang och besök i skördetid.
Adress Frillestads Vingård, Rycketoftavägen 37. www.frillestad.com 7 Hällåkra Vingård
Sedan 2003 har vinstockar vuxit på Hällåkra Vingård, nära den skånska sydkusten. Här tillverkas vitt, rött, mousserande och sött vin. Den blå druvan rondo och gröna solaris är mest använda men här finns även andra druvsorter. Prova gärna deras vita och röda farmarvin, med gård­ens gamla traktorer på etiketterna! Restaurang och vinotek.
Adress Hällåkra Vingård, Hällåkra­vägen 47. www.hallakra.com

8. Skepparps Vingård

På vackra Österlen, strax norr om Kivik, ligger Skepparps Vingård. Här tillverkas vitt, rött, rosé och mousserande vin. Du kan delta aktivt i arbetet som vinbonde och ta ansvar för en vinrad under året. Ordnar vin-, cider- och spritprovning hela året, förbokas.
Adress Skepparps Vingård,
Verkaåvägen 56. www.skepparpsvingard.se

9. Åhus Vingård

Sydost om Kristianstad vid den skånska ostkusten ligger Åhus Vingård som grundades 2004. Här tillverkas vitt, rött och rosévin.
Du kan hyra en vinrad som du sköter om. En bit in i september ordnas guidade rundturer i vingården. Få en inblick i svensk vinodling, njut av den romantiska stämningen i vinodlingen och provsmaka viner.
Adress Åhus Vingård, Yngsjö­vägen 226. www.åhusvingård.se