
1. Kärleken mitt i livet
Bok Resten av allt är vårt
Författare Emma Hamberg
Förlag Piratförlaget
En sprudlande, helt självbiografisk kärlekshistoria som rymmer allt: sjukdom, sorg, allvar, livsglädje, Tinder, sex, blöta fester på en båt, koloskopi, vardagsslit, rusiga joggingrundor, besvikelse, ilska, pubbiga tonårsbarn, politik, långkok med väldigt mycket vitlök. Men mest av allt handlar den om att hitta kärleken mitt i livet. Om att resten av allt är vårt.
Emma Hamberg är fenomenal när det kommer att skriva så att man blir kär. I henne. I hennes hjärna. I hennes liv.

2. Dysfunktionell familj
Bok Inför hans blick
Författare Malou von Sivers
Förlag Norstedts förlag
År 2016 berättade Malou von Sivers i sitt Sommarprat om sin pappa, om hur hon i hela sitt liv förgäves försökt att förstå honom, varför han var så våldsam. Den fullständigt nakna rösten var svår att värja sig emot.
Den tredje delen i Malou von Sivers välskrivna familjekrönika med självbiografiska inslag ställer frågan vad det gör med en människa att växa upp i en dysfunktionell familj med en oberäknelig pappa och en undflyende mamma, om de svarta såren går i arv eller om det går att bli fri.

3. Att känna sig oälskad
Bok Snöstorm
Författare Augustin Erba
Förlag Albert Bonniers förlag
Augustin Erba har tidigare skrivit om utsatthet, psykisk ohälsa och utanförskap. Ämnen som även dyker upp i den nya romanen. Här blir en pojke utsatt för övergrepp, något som leder till att han väljer att leva vid sidan av det riktiga livet, av rädsla för att bli besviken. Han blir en person som inte kan sätta gränser, utan han tror att barn finns till bara för de vuxnas skull. En oerhört stark och kritikerrosad roman om självförakt och om svårigheterna att någonsin känna sig tillräckligt älskad, och den utspelar sig i autentiskt skildrad universitetsmiljö.

4. Skarpa iakttagelser
Bok Väninnekören – om livet bland kvinnor och män
Författare Åsa Beckman
Förlag Brombergs bokförlag
“Väninneskap är en kunskapsform. Det här uppmärksamma sättet att se och diskutera gör tillvaron tydligare.” Så skriver Åsa Beckman i Väninnekören, vars titel är lånad från författaren Lena Andersson och avser de där livsviktiga personerna i ens liv som utmanar och ständigt kommer med nya perspektiv.
Och precis så är Åsa Beckmans vars krönikor om relationer mellan kvinnor och män är som pärlor man blir upplyft och smart av. De utmanar och leder till nya insikter. Ständiga skratt och aha-upplevelser man bara måste diskutera med sina väninnor i baren, på gymmet eller i bokklubben.

5. Beroende av att skriva
Bok Björnkvinnan
Författare Karolina Ramqvist
Förlag Norstedts förlag
Magnus Linton, PC Jersild, Kristina Ohlsson… av de ovanligt många författare som just nu kommer ut med böcker om att skriva lyser Karolina Ramqvist allra klarast. Hon liknar skrivandet vid ett slags beroende, ett sätt att utforska det mänskliga, det där livet som alla andra tycks delta i och som man genom skrivandet kan slippa delta i, slippa lagarna om förlust och sårbarhet.
Boken kan även med fördel läsas för den fascinerande berättelsen om adelskvinnan Marguerite de la Rocque som på femtonhundratalet på grund av en sexuell förbindelse strandsätts på en ö i Nordatlanten och överlever genom att äta björn.

6. Självbiografi med poetisk ton
Bok Sörjen som blev
Författare Anna Takanen
Förlag Albert Bonniers förlag
“Näckrosorna slår ut i rummet och slingrar sig runt min själ.” Så vackert beskriver Anna Takanen ögonblicket efter faderns död. I ett försök att skriva om pappan och hans död skriver hon snarare om sitt eget liv, om viljan att bli sedd och till sist bli sedd, av Suzanne Osten, av teatern.
Det här är en bok om sorg, vilket den felstavade, vackra titeln antyder. Om sorgen att sakna ett språk, om sorgen efter en far, om sorgen över de barn som aldrig kom, om att ingen kommer att kalla henne för mamma. Anna Takanen har skrivit en poetisk självbiografi om att känna sig som en medberoende finsk och att vara dotter till ett finskt krigsbarn.

7. Sylvias sommar i nytt perspektiv
Bok Körsbär i snön
Författare Sanna Tahvanainen
Förlag Schildts & Söderströms
Det här är något så ovanligt som en roman som är bättre än förlagan. Sanna Tahvanainen har skrivit en roman som handlar om den sommar då författaren Sylvia Plath praktiserade på Mademoiselle i New York. Det vill säga den sommar som inspirerade Plath att skriva debuten Glaskupan. Och Tahvanainen lyckas mycket bättre än Plath någonsin gjorde som prosaförfattare. Det är knivskarpt, poetiskt, roligt, sorgligt, och Sylvia själv fångas av en påläst och nyfiken penna.

8. Unikt om ålarna
Bok Ålevangeliet
Författare Patrik Svensson
Förlag Albert Bonniers förlag
Med sitt utomordentliga språk och udda ämne var den en självklar Augustvinnare. Lika mycket som det handlar om ålens historia handlar det om författaren själv och hans relation till sin far och om hur ålen för dem samman. Men det handlar även om oss alla och vårt behov att likt ålen göra den långa vägen tillbaka till vårt ursprung.

9. Dråpligt om sjukdom
Bok Behandlingen – 205 dagar i kräftrike
Författare Yvonne Hirdman
Förlag Ordfronts förlag
“Varför inte just jag – när så många andra också drabbas.” Med det som utgångspunkt bestämmer sig historieprofessorn Yvonne Hirdman att skriva en dagbok lika lång som bröstcancerbehandlingen varar, nämligen tvåhundrafem dagar.
Lika mycket som en sjukdomsdagbok är det här en berättelse om kärlek, politik, feminism och framtiden. En måsteläsning för alla som är intresserade av vår samtid.

10. Kärlekens politik
Bok Den rödaste rosen slår ut
Författare Liv Strömquist
Förlag Ordfronts förlag
Varför dejtar Leonardo DiCaprio så många baddräktsmodeller utan att någonsin stadga sig? Finns det en historisk och feministisk förklaring till mäns ovilja att binda sig?
Alla som undrar varför män aldrig svarar på ens sms måste läsa Liv Strömquists hysteriskt roliga bok där hon gör en djupdykning i politiken bakom kärleken. Inte för inte kallas Liv Strömquist för Sveriges roligaste kvinna.