Sedan 17-åriga Lisa Holm tragiskt mördades i trakterna av Kinnekulle i somras, har engagerade medborgare lagt ut över 118 000 iakttagelser, funderingar, spekulationer och tips kring fallet på ett populärt internet-forum, Flashback.
Tråden fortsätter att generera nya inlägg dagligen, trots att mördaren gripits och dömts. Samtidigt pågår ett feb-rilt utväxlande av ledtrådar och spaningsuppslag kring andra, ännu olösta brottsfall via sociala medier och de stora mediahusens allt fler satsningar på publikdriven kriminaljournalistik: Veckans Brott (SVT), Nya Efterlyst (TV 8), Brottsplats Sverige (TV 4) och Brottscentralen (Aftonbladet TV).
Ordet “privatspanare”, tidig-
are något av ett skällsord förknippat med outsiders och
absurda teorier om Palme-mordet, har fått ny status även tack vare det folkrörelse-
liknande nätverket Missing People som framgångsrikt
letar efter försvunna person-er. Allt sammantaget har den stora detektiven allmänheten vuxit sig större än någonsin, vilket ger avtryck hos polisen:
Fastnar på film
– När det gäller de stora, erkända mediabolagens satsningar av typen Efterlyst, kan jag säga att vi i huvudsak är väldigt glada och tacksamma för alla de tips som flyter in med hjälp av dem, säger Varg Gyllander som är chef för polis-ens mediacenter i Stockholm.
– Framförallt under de senaste två åren har vi sett en markant uppgång av kvalificerade tips från det hållet, som många gånger lett till att vi faktiskt kunnat lösa de brott det handlar om, fortsätter han.
En starkt tips-drivande faktor är den explosionsartat ökade användningen av mobil-
kameror, som gör att brotts-situationer allt oftare fastnar på film. Filmerna, som även kan komma från övervakningskameror, har med sitt känslosamma och upprörande innehåll starka förutsättningar att bli virala och engagera tiotusentals människor.
– Det blir ju så väldigt tydligt, att här begås uppenbarligen ett brott. Det tror jag gör att människor i ökad grad faktiskt vill hjälpa till. När det idag samtidigt är så enkelt att tipsa polisen – då gör man det. Det blir som dörrknackning på steroider.
Läs mer: Kokosolja – uselt för hälsan
Ett färskt exempel på hur snabbt det kan gå var när polisen lade ut en övervakningsfilm från Stockholms tunnelbana via Aftonbladets Brottscentralen. Filmen visar hur en ficktjuv först försöker plundra en äldre dams handväska, sedan slår och spottar på en ingripande småbarnsmamma. Efter mindre än ett dygn hade polisen fått in så många och säkra tips att gärningsmannen kunde gripas.
– Dessutom händer det att gärningsmännen i den här typen av filmer självmant anmäler sig till polisen. Att se sitt ansikte snurra runt i sociala medier på det här viset är inte särskilt trevligt.
Varg Gyllander vill samtidigt betona att polisen i mycket liten omfattning berörs av de omfattande spekulationerna kring aktuella brottsfall som sker bortom de etablerade mediekanalerna, i undervegetationen på Internet:
– Min uppfattning är att vi inte har så mycket att hämta där. Mycket av vad som sägs i de där forumen är rena dumheterna.
Ljusskygga kanaler
Ändå finns exempel på hur rättsväsendet skaffat avgörande information även via de mer ljusskygga kanaler som Gyllander refererar till. Uppgifter från två Flashback-användare som valde att bryta sin anonymitet om ett mordfall i Trollhättan fick stor betydelse för en fällande hovrättsdom 2014, har åklagaren berättat.
Hur stor är risken att den snabbväxande uppgiftsfloran på nätet, i kombination med medborgarnas starka engagemang, trasslar till eller förstör brottsutredningarna?
– Det är alltid ett problem när innehållet i en brottsutredning läcker ut, för det kan störa vittneskonfrontationer till exempel. Men jag upp-
lever att den typen av störande information oftare kommer ut via de traditionella medierna än från allmänheten, och det säger jag utan att ha några som helst synpunkter på pressen, som ju är fri.
Nästa sida: Lars-Åke Krantz är privatspanare

sin kunskap om äldre amerikanska bilar. Foto: Gunnar Stattin
Lars-Åke Krantz är privatspanare
Lars-Åke Krantz unika kontaktnät gjorde honom till privatspanare kring ett tio år gammalt dubbelmord.
Det började med att Lars-Åke Krantz fick ett telefonsamtal från polisen.
– Jag blev jätteförvånad och tänkte: Vad har jag nu gjort?, säger 58-årige Härnösandsbon Lars-Åke Krantz, entrep-renör, självutnämnd raggare och skribent med äldre amerikans-ka bilar som specialitet.
Samtalet gällde ett dubbelmord som inträffade i trakten i maj 2005. Gerd Wiklund och Tor Öberg bragtes då om livet på sin gård i Brattås, troligen med yxa. Ett vittne hade vid tidpunkten sett en blå amerikanare parkerad vid infarten till gården, en Dodge Dart eller Valiant.
Polisen bad att få utnyttja Lars-Åke Krantz nätverk för att försöka identifiera bilen och de personer som kunde kopplas till den. Lars-Åke Krantz lade ut en efterlysning på sin nättidning Worldkustom, och sedan dess har tipsen kring Brattåsmorden strömmat in.
– Inte bara kring bilen, utan om en massa annat som har med morden att göra också. Folk ringer mig privat, tar mig åt sidan på trottoaren för att diskutera – det verkar trots allt finnas en spärr mot att ringa polisen.
Trots att det gått tio år fortsätter tipsen att droppa in, vilket resulterat i en hel utredning hemma hos Lars-Åke Krantz.
Med jämna mellanrum stämmer han av de nya uppgifterna med en kontaktperson inom polisen, där den officiella mordutredningen dock för närvarande bedrivs på sparlåga.
– Polisen är ju superproffs, och många gånger när jag levererar något tips visar det sig att det är något de redan tänkt på, konstaterar Lars-Åke som är övertygad om att fallet till slut ska få en lösning – det är bara den där sista, lilla pusselbiten som saknas.
Varför engagerar du dig så hårt i detta?
– Det hela grundar sig i en känsla av att man inte ska kunna gå in och slå ihjäl två pensionärer med yxa. Så kan vi bara inte ha det. ≤