RECEPT FRÅN IK

Råstekt sparris med pocherat ägg

Av .

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 stycken ägg
  • 1 deciliter vitvinsvinäger
  • 1 liter vatten
  • Tryffelmajonnäs

  • 2 stycken äggulor
  • 1 matsked citronsaft färskpressad
  • 1 matsked dijonsenap
  • 1,5 deciliter matolja neutral, t ex solrosolja
  • 2 teskedar tryffelolja
  • salt & peppar
  • Råstekt sparris

  • 1 näve grön sparris
  • 1 matsked olivolja
  • 5 stycken rädisa
  • 2 matskedar finhackade färska örter t ex gräslök eller krasse

Gör så här

1

Koka upp vinäger och vatten i en kastrull. Låt stå en stund. Värm vattnet så att det börjar sjuda, knäck äggen ett i taget i en kopp och häll försiktigt ner äggen ett i taget i kastrullen. Sjud i cirka 3–4 minuter tills vitan stelnat och gulan känns mjuk. Ta upp försiktigt med hålslev.

2

Koka upp vinäger och vatten i en kastrull. Låt stå en stund. Värm vattnet så att det börjar sjuda, knäck äggen ett i taget i en kopp och häll försiktigt ner äggen ett i taget i kastrullen. Sjud i cirka 3–4 minuter tills vitan stelnat och gulan känns mjuk. Ta upp försiktigt med hålslev.

3

Vispa ihop äggulor med citronsaft och dijonsenap. Häll i oljan droppvis under omrörning. Fortsätt tills all olja är nedvispad i majonnäsen och den har tjocknat. Smaka av med tryffelolja, salt och svartpeppar.

4

Ansa bort ett par centimeter längst ned på sparrisen. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek sparrisarna ett par minuter tills de fått lite färg och börjat mjukna men fortfarande har kvar en rå kärna. Krydda med lite salt och peppar.

5

Skiva rädisorna tunt. Lägg upp sparris, pocherat ägg, majonnäs och rädisor på tallrikar. Garnera med finklippta örter.


Recept