Långkokt högrevsgryta

En underbart god gryta. Den kräver lite tillagningstid på spisen men kan förberedas och värmas på.

Tillagningstid: 2 ½ timmar
4 portioner

Du behöver

  • 1 ½ kg högrev
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • 3 msk smör
  • 1 ½ msk olivolja
  • 3 msk kalvfond
  • 3 lagerblad
  • 12 kryddpepparkorn
  • 3 kryddnejlikor
  • 3 msk vetemjöl
  • Ca 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 palsternacka
  • 2 morötter
  • 150 g steklök
  • 2 msk smör
  • Färska örter, t ex persilja, timjan
  • Servering
  • Potatismos

Gör så här

1

Putsa köttet och skär det i ca 3 x 3 cm stora bitar. Skala och dela morötterna i bitar. Skala och skär löken i stora klyftor.

2

Hetta upp smör och olja i en stor stekgryta. Bryn köttet i omgångar.

3

Tillsätt morötter, lök, fond, lagerblad, kryddpeppar och kryddnejlikor. Låt fräsa samman i några minuter.

4

Strö över mjöl och blanda om noga. Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt salt och peppar. Koka upp och rör om så att det inte fastnar i bottnen.

5

Skumma av. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1 ½ timme.

6

Skala och skiva palsternackan och morötterna. Skala steklökarna.

7

Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek palsternacka, morötter och steklök på svag värme tills de är mjuka.

8

Toppa grytan med palsternacka, morötter och steklök. Strö över lite färska örter.

9

Servera med potatismos.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top