Citronkaka med hallonglasyr

Den läckra citronkakan med fräsch glasyr blir ett vackert blickfång på bordet.

Tillagningstid: 1 timme 20 minuter + tid att svalna
10 bitar

Du behöver

  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl råsocker
  • 1 msk vaniljpulver
  • 4 stora ägg
  • 1 dl citronsaft
  • 6 dl kakmjöl eller 6 dl vetemjöl + 3 tsk bakpulver
  • Hallonglasyr
  • 2 dl florsocker
  • Ca 2 msk citronsaft
  • 1-2 msk färsk hallonpuré (passerade färska hallon)
  • Garnering
  • 1 msk vallmofrön, blå eller vita
  • Marsipan- och chokladägg

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa eller mjöla en form, ca 2,2 liter.

2

Rör smör, strösocker och råsocker poröst, använd gärna köksmaskin monterad med visp eller elvisp. Rör i vaniljpulver.

3

Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i citronsaften. Rör ner kakmjölet och vispa till en slät smet.

4

Skeda ner smeten i formen och jämna till så ytan blir slät. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter eller tills den är helt genomgräddad, känn med provsticka. Låt vila i ca 5 minuter.

5

Stjälp upp kakan på ett fat.

6

Hallonglasyr: Rör ihop florsocker, citronsaft och hallonpuré till en slät massa, tillsätt mer saft om det behövs. Ringla glasyren över kakan.

7

Garnering: Strö över vallmofrön. Låt kakan kallna. Garnera med marsipan- och chokladägg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top