Följ med på en gastronomisk resa i Georgien!

På denna unika resa står det läckra georgiska ­köket i fokus. Vi kombinerar besök i genuina byar med ­måltider skapade av skickliga kockar och vinprovningar på småskaliga vingårdar.

SMAKRESA På denna unika resa står det läckra georgiska ­köket i fokus. Vi kombinerar besök i genuina byar med ­måltider skapade av skickliga kockar och vinprovningar på småskaliga vingårdar.

Läsarresa till Georgien 27 september – 5 oktober 2024

Vi börjar och avslutar i huvudstaden Tbilisi där vi utforskar den medeltida stadskärnan, beundrar 1800-talets artnouveaufasader och möter några av landets mest innovativa matprofiler. Vi reser genom landets dramatiska landskap med Kaukasus höga berg och frodiga dalgångar.

Med kunskap om råvaror och matlagning som resans röda tråd får vi unika möjligheter att lära känna landets historia och kultur. Vi provar på de regionala läckerheterna och lär oss hur man tillagar landets paradrätter. Välkommen till bords i Georgien!

Skymning över Tbilisi som är vår första och sista anhalt på resan.

Dag 1 Avresa mot Tbilisi

Vi flyger till Tbilisi via Istanbul på eftermiddagen. 

Dag 2 Tbilisi 

Vi landar tidigt i Tbilisi.­ ­Efter frukost ger vi oss ut på en stadsvandring och upptäcker stadens spännande förflutna. Som introduktion till det georgiska köket träffar vi en familj och ägnar ett par timmar åt att lära oss att laga klassiska rätter. På kvällen äter vi på ett av stans bästa ställen. Maten serveras med vin från några kreativa småskaliga producenter.

Medeltida kyrka i Signaghi.

Dag 3 Tbilisi – vindistriktet Kakheti

Vi reser österut för att komma till Kakheti, Georgiens främsta vindistrikt. Vår första anhalt är i Signaghi där vi ger oss ut på strövtåg, utforskar gömda gränder, medeltida kyrkor och gamla gårdar. På en vingård får vi uppleva vinskörden och vintillverkningen på traditionellt vis och bjuds på det populära orangevinet. Självklart vill vi också röra i grytorna och vår duktiga kock bjuder på några hemligheter bakom landets favorit-rätter. Sent på eftermiddagen checkar vi in på hotellet utanför Telavi, med en bedårande utsikt över Kaukasus.

Dag 4 Vindistriktet Kakheti 

Idag gör vi besök som visar landets uråldriga vinkultur och den moderna vinindustrins framgångar. Vi stannar en stund i Telavi för en promenad genom stadskärnan och marknaden. Därefter blir det avsmakning av ostar på ett ysteri. Åter till Kisiskhevi och hotellet. 

Vi smakar på det omåttligt populära ostbrödet khachapu.

Dag 5 Kakheti – Kutaisi

Efter tidig frukost reser vi ca två timmar med buss mot den gamla huvudstaden Mtskheta. Egen tid för lunch. På vägen besöker vi Baia’s Winery, en familjevingård i byn Obcha som gett nytt liv till Georgiens vinscen. Efter vinprovningen fortsätter vi till Kutaisi. Incheckning på hotellet och egen tid.

Dag 6 Kutaisi – Ambrolauri

Idag blandar vi några av Georgiens arkitektoniska pärlor, vacker natur och gastronomiska höjdpunkter. På morgonen besöker vi den lokala matmarknaden i Kutaisi och klostret Gelati. Vi fortsäter till Oda Family Marani som bjuder på en av de bästa matupplevelserna i västra Georgien. Efter lunch väntar en stund i orten Martvili, där vi åker båt längs floden som går nerför en brant kanjon, full av natursköna vattenfall och kalkstensformationer. Därefter reser vi till Racha-Lechkhumi och huvudorten Ambrolauri där vi stannar i två nätter.

Georgien är ett litet land men med extremt varierat landskap med både höga berg och bördigt lågland.

Dag 7 Ambrolauri

Vi börjar dagen med att besöka Nikortsminda, sedan bär det vidare till lilla staden Oni där vi gästar en lokal familj som bjuder på festmåltid med traktens paradrätter. Våra värdar driver ett gästgiveri som är något av ett lokalt museum. Hela upplevelsen toppas av avsmakning av egenproducerat vin. Tillbaka till Ambrolauri.

Dag 8 Ambrolauri – Tbilisi

Tidig avresa till Tbilisi. Idag blir det en lång bussfärd med några uppehåll. På seneftermiddagen checkar vi in på vårt hotell. Tekuna Gachechiladze är den mest innovativa kocken i Georgien. Hennes tre restauranger är något av ett labb där nya recept skapas och testas, de bästa hamnar på menyn på flaggskeppet Café Littera där vi äter vår avskedsmiddag. 

Dag 9 Hemresa

Tidig avresa mot flygplatsen. Vi tar med oss fina minnen av mat, vin, härliga möten och kanske en och annan krydda från marknaden. 

Pkhali

Resfakta

Avresa 27 september 2024

Hemresa 5 oktober 2024

Pris 27 900 kr i del i dubbelrum per person

Enkelrumstillägg 4 000 kr

Allt detta ingår

 • Flyg Stockholm-Tbilisi t/r (avresa från Köpenhamn mot pristillägg)
 • Svensk färdledning och lokala guider: Medföljande ciceron Anastasia Lundqvist, medförfattare av boken “Blå berg Grön mat Orange vin”
 • Alla transporter med egen hyrd buss, transfers till hotell/flygplats
 • Del i dubbelrum på 3-4* hotell 
 • Alla utflykter enligt programmet samt inträdesav­gifter till museer och sevärdheter; guidad stadsvandring i Tbilisi, gamla huvudstaden Mtskheta, Alaverdikloster i Telavi, Gelati klosterkomplex utanför Kutaisi, båtutflykt i Martvili mm 
 • Qvevri-tillverkningsverkstad/familj i Kakheti 
 • Matlagningstillfällen och Masterclass enligt programmet inklusive måltid eller avsmakning, dag 2, 3 & 8
 • Vingårdsbesök följd av traditionell georgisk festmåltid
 • Vinprovningar dag 4-7 (fyra tillfällen)
 • Avsmakning av georgiska små rätter “tapas” inklusive vinprovning 
 • Halvpension (lunch eller middag dag 2-8)
 • Dricks

Ingår inte

 • Egna aktiviteter och personliga utgifter
 • Måltider och drycker inte nämnda ovan

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

Boka

Ring: 08 – 669 55 25

Mejla: info@varldensresor.se

eller klicka här www.varldensresor.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top