Matjes-cheesecake

Den här läckra matjestårtan förbereder du dagen innan.

Tillagningstid: 30 minuter + tid att stelna
8-10 bitar

Du behöver

  • 225 g kavring, kantfri
  • 75 g smält smör
  • 3-4 matjessillfiléer, ca 225 g
  • 500 g färskost
  • 3 dl crème fraiche
  • 4 gelatinblad
  • 1 msk finhackad dill
  • Garnering
  • 4 hårdkokta ägg, finhackade i gulor och vitor
  • 1 rödlök, finhackad
  • ½ kruka gräslök, finskuren
  • 1 msk hackad dill

Gör så här

1

Mixa kavringen till smulor i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och kör till en jämn massa.

2

Klä kanten av en springform, ca 20 cm i diameter, med en konditorremsa. Tryck ut massan i formen och ställ kallt i ca 20 minuter.

3

Låt sillen rinna av. Skär den i små bitar. Spara 2 msk sillspad till gelatinet och 1 sillfilé till garneringen

4

Lägg färskosten i en skål och vispa ca 1 minut. Tillsätt crème fraichen och vispa ihop.

5

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp, krama ur och smält det i det sparade sillspadet på svag värme.

6

Blanda det smälta gelatinet med ca 2 dl av färskostsmeten. Blanda gelatin- blandningen med resten av färskostsmeten. Blanda i sillbitar och dill.

7

Häll fyllningen i springformen, täck med plastfolie och låt stelna i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.

8

Garnering: Stjälp upp cheesecaken på ett fat. Garnera med den sparade sillen, ägg, röd- och gräslök samt dill. Ta bort konditorremsan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top