Du behöver
- 7 fasta potatisar
- 3 morötter
- 2 palsternackor
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 500 g torskfilé
- 500 g laxfilé
- 500 g oskalade räkor
- 3 msk olivolja
- 3 dl vitt vin
- 1 ½ liter vatten
- ¾ dl konc. hummerfond
- 4 msk pressad apelsinsaft
- 1 g saffran (2 paket)
- 1 tsk sambal oelek
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar Apelsinaioli
- 2 äggulor
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 dl rapsolja
- 1 tsk finrivet apelsinskal
- Salt, peppar Garnering
- Räkor
- Dill
Gör så här
Skala potatis, morötter och palsternackor. Skär dem i bitar och skivor. Skala och skiva lök och vitlök.
Putsa och dela fisken i bitar. Skala räkorna, ta undan några till garnering.
Hetta upp oljan i en gryta. Fräs löken blank och smidig utan att den får färg.
Vänd ner rotfrukterna. Fräs lite snabbt och tillsätt vin, vatten, fond, apelsinsaft, saffran, sambal oelek, salt och peppar. Låt blandningen sjuda under lock i 15–20 minuter. Smaka av.
Lägg ner fisken och låt grytan få ett uppkok. Sjud på svag värme i 1 minut och vänd ner räkorna.
Apelsinaioli: Rör ihop äggulor och vinäger i en bunke med höga kanter. Tillsätt rapsolja lite i taget samtidigt som du kör med en stavmixer. Tillsätt apelsinskal, salt och peppar.
Toppa grytan med räkor och dill. Servera med aiolin.