Årets influensa slår hårdast mot äldre

Vintern är redan här och nu kommer nyheter om att säsongens influensa kan bli ovanligt tuff. Från och med den 9 november erbjuder landets alla landsting vaccinering.

Ännu så länge har bara runt 30 personer hunnit drabbas av den kommande säsongens influensa.  Men antalet smittade kommer under den närmaste tiden öka ordentligt, skriver TT.

AnnaSara Carnahan är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten och hon tycker att alla, men framför allt de som tillhör en riskgrupp ska passa på att vaccinera sig. Om du till exempel är gravid efter 16e veckan eller lider av kronisk hjärtsjukdom eller kronisk lungsjukdom såsom kol och astma, bör du öka på ditt skydd mot influensan. Alla personer 65 år och äldre rekommenderas också att ta vaccin.

– Smittspridningen brukar normalt ta fart strax före jul för att sedan mattas av något under jul- och nyårshelgerna, men det kan se lite olika ut från år till år. Dessutom tar det ett par veckor innan vaccinationen hinner ge effekt, säger hon.

Exakt hur tuff influensan kommer att bli är ännu oklart, då smittan inte tagit fart ännu. Men det finns varningstecken som tyder på att äldre kan drabbas hårdare än andra.

– Det finns indikationer på att H3N2 kanske blir något vanligare än de andra varianterna. Det är den gamla Hongkong-influensan från 1968 och som brukar slå extra hårt mot äldre, säger AnnaSara Carnahan till TT. 

Läs också: Frisk i vinter med D-vitamin

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top