Du behöver

  • 75 g kallt smör
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.75 dl kesella
  • 2 krm salt
  • Fyllning:

  • 4 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • smör och olja till stekning
  • 1 msk färsk timjan
  • 2 tsk råsocker
  • 0.5 dl madeira
  • 0.75 dl vitt vin
  • salt och peppar
  • 1 st ägg
  • 2 st äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 4.5 dl riven ost (smakrik, gärna fransk hård)
  • 50 g sardellfiléer raka i olja

Gör så här

1
Skär smöret i kuber och lägg det med mjölet i en matberedare. Mixa till fina smulor. Tillsätt kesella och salt och mixa ihop tills det bildar en boll.
2
Tryck ut degen tunt i en pajform med löstagbar kant (cirka 28 centimeter i diameter). Nagga väl och ställ i frysen i cirka 10–15 minuter.
3
Sätt ugnen på 200 grader. Baka pajskalet i 10–13 minuter tills det har fått lite färg.
4
Skala och skiva lök och vitlök tunt. Fräs den med timjan i smör och olja i 3–5 minuter tills den är glansig och mjuk. Strö över sockret och rör runt. Häll på madeira och vitt vin. Salta och peppra.
5
Låt puttra ihop på låg värme i cirka 5 minuter. Låt svalna lite. Hit går det bra att förbereda.
6
Vispa ihop ägg, äggulor, grädde och mjölk lätt i en bunke. Rör i ost och lök. Fördela blandningen i pajskalet. Lägg på sardellerna. Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter. Låt svalna lite före servering.
7
Pajen kan bakas en dag i förväg. Pajskalet går att förbereda i god tid och frysa in.

Kommentar:
Tid: 40 minuter + 20 minuter gräddning. Alla recept är beräknade för 10–12 personer om man lagar hela buffén. Väljer man enstaka recept räcker de till cirka 4 personer.

Recept // Fler fiskrecept