Lammstek från grunden

Du behöver 1 st lammstek urbenad, 1 1/2–2 kg 1 kruka basilika 1 kruka oregano 3.5 st kvistar rosmarin 1 st citron 3 st vitlöksklyftor...

Tillagningstid: 90 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 1 st lammstek urbenad, 1 1/2–2 kg
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka oregano
  • 3.5 st kvistar rosmarin
  • 1 st citron
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar från kvarn
  • steksnöre

Gör så här

1
Plocka bladen och tunna stjälkar från örterna, hacka dem fint. Riv det yttersta gula skalet från citronen på fina sidan av rivjärnet. Riv vitlöken fint. Lägg allt hackat och rivet i en skål. Pressa i saften från halva citronen och tillsätt olivoljan, blanda.

2
Lägg ut steken på skärbrädan med insidan (där benet suttit) uppåt. Salta och peppra ordentligt. Gnid in drygt hälften av örtblandningen jämnt över köttytan.

3
Rulla ihop steken och bind upp den med steksnöre. Dra ut en halvmeter snöre från rullen och knyt fast det i änden av steken. Gör en enkel ögla runt handen och dra den över steken och dra åt. Upprepa hela vägen ut.

4
Dra ut cirka 60 centimeter av snöret och skär av. Vänd på steken och dra snöret genom och runt varje ögla på

5
undersidan. Knyt fast på ovansidan.

6
Värm ugnen till 175 grader. Salta och peppra utsidan av steken, gnid in resten av örtblandningen.

7
Stick in en stektermometer i änden så spetsen hamnar ungefär mitt i. Lägg köttet på ett fat och sätt in i ugnen. Stek till 58 graders innertemperatur för rosa eller 65 grader för genomstekt. Låt vila 20 minuter innan den skivas upp.


Kommentar:
Tips! Servera lammsteken på påskbuffén eller med klyftpotatis och rödvinssås.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top