Du behöver
- 1 st lammstek urbenad, 1 1/2–2 kg
- 1 kruka basilika
- 1 kruka oregano
- 3.5 st kvistar rosmarin
- 1 st citron
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 dl olivolja
- flingsalt
- svartpeppar från kvarn
- steksnöre
Gör så här
1
Plocka bladen och tunna stjälkar från örterna, hacka dem fint. Riv det yttersta gula skalet från citronen på fina sidan av rivjärnet. Riv vitlöken fint. Lägg allt hackat och rivet i en skål. Pressa i saften från halva citronen och tillsätt olivoljan, blanda.
2
Lägg ut steken på skärbrädan med insidan (där benet suttit) uppåt. Salta och peppra ordentligt. Gnid in drygt hälften av örtblandningen jämnt över köttytan.
3
Rulla ihop steken och bind upp den med steksnöre. Dra ut en halvmeter snöre från rullen och knyt fast det i änden av steken. Gör en enkel ögla runt handen och dra den över steken och dra åt. Upprepa hela vägen ut.
4
Dra ut cirka 60 centimeter av snöret och skär av. Vänd på steken och dra snöret genom och runt varje ögla på
5
undersidan. Knyt fast på ovansidan.
6
Värm ugnen till 175 grader. Salta och peppra utsidan av steken, gnid in resten av örtblandningen.
7
Stick in en stektermometer i änden så spetsen hamnar ungefär mitt i. Lägg köttet på ett fat och sätt in i ugnen. Stek till 58 graders innertemperatur för rosa eller 65 grader för genomstekt. Låt vila 20 minuter innan den skivas upp.
Tips! Servera lammsteken på påskbuffén eller med klyftpotatis och rödvinssås.