Du behöver

  • 1 kg innanlår eller rostbiff av nöt
  • 1 st vitlöksklyftor 1-2 stycken
  • 0.5 msk salt
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk svartpeppar och/eller rosépeppar

Gör så här

1
Putsa köttet fritt från tjockare hinnor, använd böjlig kniv. Värm ugnen till 175 grader under tiden.
2
Gnid köttet runtom med halverade vitlöksklyftor. Blanda saltet med pepparsorterna. Gnid in blandningen på köttets alla ytor. Lägg i oljad ugnsform.
3
Stick i probe eller köttermometer, se till att spetsen hamnar mitt i stekens tjockaste del. Stek i ugnens nedre del tills termometern visar 60 grader, cirka 45 minuter. Då är köttet rosa inuti.
4
Ta ut steken, dra ur proben. Vira in rostbiffen i aluminiumfole och sedan en tjock ren handduk. Låt vila minst 15 minuter
5
innan du skär, annars läcker köttsaft onödigt ur köttet.
6
Skiva den vilade steken halvcentimetertjockt, med förskärare, om den ska serveras varm till middag.
7
Till smörgåsmat eller buffé skivas rostbiffen tunt, gärna kyld. Finast skivor får du med skärmaskin.

Kommentar:
Köttet lättar uppemot 30 procent under tillagningen (vatten avdunstar, fett smälter ur). Köp cirka 200 g rått kött för middagsportion, eller cirka 75 g rått kött per portion för tunnskivad smörgåsmat. Innertemperatur: 55–60 grader för röd skiva. 60–65 grader för rosa skiva. 65–70 grader för genomstekt skiva.

Recept // Fler nötköttrecept