Grön ärtsoppa med vitlök

Du behöver 500 g ärter torkade gröna 1.5 l vatten 0.5 st vitlök i klyftor 2 dl purjolök hackad 2 tärning grönsaksbuljong salt (salt) Att...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g ärter torkade gröna
  • 1.5 l vatten
  • 0.5 st vitlök i klyftor
  • 2 dl purjolök hackad
  • 2 tärning grönsaksbuljong
  • salt (salt)

Att servera till:

olivolja
vitlöksklyftor skalade
spiskummin
färsk timjan
citronklyftor
gourmetsalt

Gör så här

1
Blötlägg ärterna i rikligt med kallt vatten över natten. Sila bort vattnet.

2
Lägg ärterna i en stor kastrull och häll på kallt vatten. Koka upp och skumma av. Rör ner skalade vitlöksklyftor och purjolök. Smula ner buljongtärningarna. Koka soppan med locket på glänt ungefär 1 1/2 timme tills ärterna är mjuka och börjar falla sönder. Späd med kokande vatten om soppan känns för tjock.

3
Mosa soppan i mixer, kort eller längre tid allt efter hur slät du önskar den. Kan även mixas med mixerstav direkt i kastrullen, men det tar längre tid eftersom satsen är så stor. Smaka av soppan med salt.

4
Häll soppan i serveringsskål och ställ fram småskålar med olika tillbehör. Det går bra att lägga kryddor i oljan om man så önskar. Under måltiden får alla tillfälle att krydda soppan efter eget tycke.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top