Du behöver

  • 500 g ärter torkade gröna
  • 1.5 l vatten
  • 0.5 st vitlök i klyftor
  • 2 dl purjolök hackad
  • 2 tärning grönsaksbuljong
  • salt (salt)
  • Att servera till:

  • olivolja
  • vitlöksklyftor skalade
  • spiskummin
  • färsk timjan
  • citronklyftor
  • gourmetsalt

Gör så här

1
Blötlägg ärterna i rikligt med kallt vatten över natten. Sila bort vattnet.
2
Lägg ärterna i en stor kastrull och häll på kallt vatten. Koka upp och skumma av. Rör ner skalade vitlöksklyftor och purjolök. Smula ner buljongtärningarna. Koka soppan med locket på glänt ungefär 1 1/2 timme tills ärterna är mjuka och börjar falla sönder. Späd med kokande vatten om soppan känns för tjock.
3
Mosa soppan i mixer, kort eller längre tid allt efter hur slät du önskar den. Kan även mixas med mixerstav direkt i kastrullen, men det tar längre tid eftersom satsen är så stor. Smaka av soppan med salt.
4
Häll soppan i serveringsskål och ställ fram småskålar med olika tillbehör. Det går bra att lägga kryddor i oljan om man så önskar. Under måltiden får alla tillfälle att krydda soppan efter eget tycke.

Recept // Fler ärtor, bönor & linserrecept