Palmolja – vegetabiliskt fett

Palmolja finns i margarin, chips, glass och kakor, men också i tvål och stearinljus. Palmolja är en finstilt ingrediens, som orsakar skövling av världens regnskogar.

Certifierad palmolja

14 procent av den palmolja som produceras i dag är certifierad enligt Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO. Det är en sammanslutning av branschföreträdare, miljöorganisationer och andra, med intressen i palmoljeproduktionen. RSPO har tagit fram kriterier för att kunna certifiera plantager, som arbetar hållbart och rättvist.
Många företag är med i RSPO och flera, till exempel Ica och Coop, har som mål att helt sluta sälja produkter med palmolja som inte är certifierad.
Det finns företag, till exempel kosmetikaföretaget The Body Shop, som gått längre och som bara köper certifierad olja från plantager som de själva har koll på.

47 % mättat fett innehåller ren palmolja, och 38,5% enkelomättat fett. Dessutom innehåller oljan E-vitamin och karoten.

Välj säkra produkter. Vill du vara säker på att slippa den dåligt producerade palmoljan kan du välja ekologisk och fairtrademärkt.

Snabbväxande palm. Palmoljan kommer från den tropiska oljepalmen, som nu är en av världens mest odlade oljeväxter. Den utvinns ur klasar av orange plommonstora frukter. Oljepalmen är snabbväxande och ger 4-10 procent mer olja per
ytenhet än andra oljeväxter.

Palmolja - vegetabiliskt fett
Palmolja i vegetabiliskt fett
Vet du om att du antagligen äter palmolja ganska ofta? Det ingår bland annat i pepparkakor, digestivekex, mikropopcorn och tacochips. Foto: Erik Hedman
Palmolja - vegetabiliskt fett
Palmoljan kommer från snabbväxande oljepalmer
Palmoljan kommer från snabbväxande oljepalmer som odlas i plantager. Skövlingen av regnskogarna påverkar både djurlivet och klimatet. Foto: Scanpix

Du kanske aldrig har letat efter palmolja i ingrediensförteckningen på flingorna, pepparkakorna  eller fredagschipsen. Och även om du hade letat är det ganska troligt att du inte hittat den. Palmolja är nämligen en ingrediens, som det är tillåtet att gömma under beteckningen “vegetabiliskt fett” eller “vegetabilisk olja”.

Bakom de begreppen kan till exempel finnas palmolja, kokosfett, majsolja eller en blandning av flera fetter. Annat vegetabiliskt fett, till exempel rapsolja eller linfröolja, som är fetter som rekommenderas ur hälsosynpunkt, brukar ofta uppges under eget namn i ingredienslistor medan palmolja och kokosfett, som båda innehåller mycket mättat fett, ofta döljer sig bakom samlingsnamnet.

Måste stå på förpackningen
Från och med den 13 december 2014 införs en ny förordning, som gör att producenterna måste ange vilka vegetabiliska fetter och oljor det handlar om, så att konsumenterna kan se och göra egna val.
– Det här är uppgifter som konsumenterna vill ha reda på, så det är ju bra att det blir tydligare, säger stadsinspektör Lena Wallin på Livsmedelsverket.
Det finns företag, som redan nu skriver ut palmolja i innehållsförteckningen.

Mycket mättat fett
– Livsmedelsverket har egentligen inget emot palmolja som livsmedel, men vi avråder från att äta alltför mycket palmolja eftersom det, precis som smör och kokosfett, innehåller en stor andel mättat fett, säger Eva Warensjö Lemming, nutritionist på Livsmedelsverket. Att äta lite pepparkakor med palmolja i är inte farligt om du äter bra i övrigt, säger hon.
Palmolja är, liksom smör och kokosfett, fast i rumstemperatur, vilket ger särskilda egenskaper som inte alla fetter har.

När debatten om de farliga transfetterna kom byttes transfett i många fall ut mot palmolja.
Förutom i livsmedel används palmoljan också i tillverkning av bland annat tvål, ljus, tvättmedel och hudkräm. Dessutom kan palmolja omvandlas till biodiesel, vilket ytterligare ökar efterfrågan. Odlingsarealerna har därför ökat rekordartat och allt mer regnskog måste skövlas för att ge plats åt nya plantager.
Enligt Världsnaturfonden WWF har odlingen av palmolja tredubblats under de senaste 30 åren och är på väg att ta över sojans roll som den största oljeproducerande grödan i världen.

Malaysia och Afrika
Palmoljan kommer från snabbväxande oljepalmer, som odlas i plantager främst i Indonesien och Malaysia, men också bland annat i Colombia, Brasilien, Nicaragua, Kenya, Uganda, Kamerun och Liberia.
Skövlad regnskog innebär enorma koldioxidutsläpp när marken eldas. Ensidig odling av bara ett växtslag gör att jorden utarmas och att många värdefulla växter, som finns i regnskogen riskerar att utrotas.
Skövlingen påverkar också regnskogarnas rika djurliv. Ett exempel på djur som drabbats är orangutangerna på Sumatra, som minskat med 86 procent jämfört med tidigare och om deras livsutrymme minskar i samma takt kommer de att vara utrotade inom tio år, enligt WWF. Pengarna som finns att tjäna på palmoljan har också i flera fall lett till våldsamma konflikter mellan produktionsbolag och lokalbefolkning.
I spåren av plantagerna har också följt skogsbränder, användning av miljöfarliga bekämpningsmedel, förorenade vattendrag och utarmade jordar.

Både Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen arbetar för att minska användningen av palmolja och att minska skadeverkningarna som palmoljan ger i producentländerna.
– Vi vill inte bojkotta palmolja, men det är inte hållbart att vi använder så mycket palmolja per person som vi gör i dag, säger Maria Rydlund på Naturskyddsföreningen. När palmoljan odlas på ett hållbart och rättvist sätt är den ju en produkt, som kan ge både arbete och förbättrad ekonomi till befolkningen i dessa länder.

Certifierad palmolja
Naturskyddsföreningen vill att den palmolja som ändå används ska vara certifierad. I dag är 14 procent av palmoljeproduktionen certifierad.
Den certifierade oljan kan ge både arbete och pengar till befolkningen i odlingsländerna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top