• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så hittar du rätt soffa

  Klassisk skinnsoffa eller trendig tresitsare med divan? Att hitta rätt soffa för just dina behov är inte alltid lätt.  Här kommer några tips som hjälper dig att välja rätt.

  Så hittar du rätt soffa

  Jakten på den perfekta soffan blir roligare när du vet vad du är ute efter. Skön, snygg, hållbar, tålig och helst även billig? Någonstans där ute finns den, så stressa inte fram ditt köp. Dina krav är förstås individuella, men något du aldrig ska ge avkall på är komforten. Om din soffa inte bara ska vara ett tjusigt blickfång är det viktigt att du, och resten av familjen, sitter bra i den. Och inte bara sitter förresten, brukar ni mest ligga eller sitta nedhasade i soffan, är det så den ska provas. Precis som när det gäller att välja säng får man inte vara blyg, av med skorna och kryp upp som du brukar hemma.

  Klädseln är en viktig faktor. Beroende på hur familjen ser ut krävs olika hållbarhet och tålighet, även färgvalet har betydelse.
  Har du små barn och husdjur – egna, eller som ofta kommer på besök – är det viktigt att soffan är tålig. Tygklädsel ska helst vara både tvättbar och med vändbara dynor. Visst kan man ställa krav på att ungar inte ska kladda och djur hålla sig på golvet, men, i ärlighetens namn, nog vore det skönt om du inte behövde vara nervös så fort det finns risk för nedsmutsning? Polyester, polyuretan och liknande syntetmaterial är mycket slitstarkt och färgäkta, med tiden kan dock tyget få noppor. Bomull är också slitstarkt men bleks med tiden av starkt solljus och bör impregneras efter en tid för att behålla sin smutsavvisande yta. Läder, anilin och semianilinläder blir ofta bara vackrare med åren, men kräver visst underhåll. Soffans stoppning kan vara värt att ta reda på. Vanliga material är dun, polyeter, kallskum eller blandningar av dessa. Dun är ett följsamt naturmaterial som med tiden tenderar att packa ihop sig lite där man sitter, du kan behöva skaka plymåer och kuddar ibland. Kallskum och polyeter är fasta material. Exklusiva soffor kan ibland vara uppbyggda på en resårbotten.

  En soffa eller soffgrupp dominerar ofta vardagsrummet. Har du ett litet vardagsrum passar nätta modeller, gärna på ben, sittplatserna kan vara lika många ändå. Den nya soffan måste inte heller stå på samma ställe som den gamla, eller – som så ofta i svenska hem – längs med väggen.

  Provmöblera, i huvudet, på papper eller på nätet. Tänk också på övrig inredning och ljuset i rummet. Ska soffan smälta in eller sticka ut? En svart soffa i ett mörkt hörn är sällan en bra idé, men har du förälskat dig kan du förstås anpassa belysningen. Precis som vid all annan inredning upplevs ljusa färger som större och luftigare, medan mörka färger förminskar och skapar intimitet. Stora mönster gör sig bäst i stora rum och vice versa.

  Köp den knallröda soffan om du är övertygad om att den kommer att göra dig glad lång tid framöver. Men är du ombytlig av dig är det kanske bättre att sätta färg med kuddar och plädar i stället?
  Och viktigast av allt – provsitt, provligg och provmys innan du köper. Det spelar ingen roll hur tjusig din soffa är, om den inte är skön.

  Designa själv

  Nästan alla soffor har olika typer av klädslar att välja på, och i dag har många möbelföretag modulsoffor du kan designa efter egen smak. Förutom formen kan du kombinera klädsel, armstöd, plymåer och ben, och tillbehör som exempelvis nackkuddar och fotpallar.

   


  Av Susann Gson Engqvist, foto: Bröderna Andersson

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!