Smaktest av smörgåsmargarin

Fetthalten avgör. De godaste smörgås­margarinen är de som innehåller mest fett, visar Icakurirens smaktest av margarin. Läs hela smaktestet av smörgåsmargarin här.

Fakta om margarin

  • Smör består av 80 % fett (resten vatten), oljor av 100 % fett.
  • Klassiska bordsmargariner håller ungefär 80 %, lättmargarinerna runt 40 %.

Guide till innehållsförteckningen

  • “Vegetabiliskt fett” betyder ospecificerad växtolja.
  • Mycket små mängder transfetter kan förkomma, främst i matfettsblandningar.
  • I lättmargarin ersätts en del av fettet med vatten, samt konsistensgivare.
  • Salthalten varierar mellan 0,7 och 2 g per 100 g produkt (oftast natriumklorid).
  • Bordsmargarinerna kan innehålla konsistensgivare, färg och konserveringsmedel.

Smaktest av smörgåsmargarin
Smaktest margarin
Smaktest margarin. Foto: Erik Hedman

Icakurirens blindprovade 10 vanliga sorters kylt bordsmargarin med varierande fettprocent. Fettet smakades såväl rent som på rostat, svalnat vitt bröd. Vi kommenterade doft, smak, konsistens och utseende. När betygen satts hade klassikern Flora besegrat vinnartippade Bregott. Lättmargarinerna fick lägre poäng, men inte minimargarinet.
Den där äkta smörsmaken kan komma från smör, mjölksyrakultur eller kärnmjölk, som är smörets restprodukt. Annars kan producenten låta ingående vegetabiliska oljor stå för smakprofilen för en helt vegansk produkt.

Så här testade vi margarin

  • Testet är ett blindtest. Panelen bestod av fyra personer ur Icakurirens mat- och konsumentredaktioner.
  • Priset är det vi betalade i butik i Stockholmsområdet i juli.
  • Betygsskalan är 1–5, där 5 är bäst.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top