Välj rätt tvättmaskin

Tvättmaskinerna blir allt mer energisnåla, men inför köpet det bra att även kolla upp hur bra den sköljer och centrifugerar. Här är allt du behöver tänka på inför köpet.

Full maskin effektivast

Normalt lägger vi mellan 2,5 och 3,5 kilo tvätt i maskinerna. Men de klarar omkring 6–8 kilo, enligt tillverkarna. Flera av dem hävdar att det inte har så stor betydelse ur energisynpunkt, eftersom mängden vatten anpassas till hur mycket tvätt det är.
– Det är klart mest energieffektivt att fylla tvättmaskinen, men en halvfull tvättmaskin är inte längre lika mycket energitjuv som den var tidigare. I dag finns det tvättmaskiner som har mängdautomatik. Vi kommer att testa den typen av maskiner under året, säger Ileana Hagelin på Energimyndighetens Testlab.

Räkna ut vad det kostar att tvätta

Du kan räkna ut vad det skulle kosta dig på ett ungefär att tvätta med olika modeller om du vet vad du betalar för elen per kilowattimme och för vattnet per liter eller kubikmeter. Dividera den årliga el- respektive vattenförbrukningen enligt energimärkningen med 220 så får du den genomsnittliga kostnaden per tvätt.

Nya funktioner

Energi är inte allt, det är mycket annat på gång. Här är några exempel:

  • Tvätta med ånga – det tar enligt tillverkaren död på bakterier som orsakar lukt och återställer fibrernas ursprungliga form så att du slipper stryka kläderna. Det behövs bara lite vatten för att skapa mycket ånga. Så den här funktionen spar tid, energi och tvättmedel. Ångan fräschar upp och slätar ut, men det är inget för rejält smutsiga kläder.
  • Mot chokladfläckar – det finns modeller som har särskilda bärprogram, chokladprogram, rödvinsprogram med mera för ett antal olika fläckar. Då anpassas tid, vattenmängd, temperatur och trummans rörelser efter den specifika fläcken. Frågan är hur bra det fungerar.
  • Varde ljus – man kan få belysning i trumman – vad man nu ska med det till …
  • Automatisk dosering av tvättmedel – kanske den mest angelägna av de nya funktionerna. Maskinen känner av tvättmängden och hur smutsig tvätten är (genom att mäta grumligheten i vattnet) och doserar efter det. Överdosering är ett samhällsproblem, vi häller ofta på extra tvättmedel “för säkerhets skull”, vilket leder till att onödigt mycket kemikalier sprids i miljön. Dessutom gör överdoseringen att en del av tvättmedlet riskerar att bli kvar i textilen efter avslutad tvätt. Om den här automatiska doseringen fungerar, är den en välkommen nyhet!

Välj rätt tvättmaskin
Välj rätt tvättmaskin
Foto: Johnér bildbyrå

Tillverkarna tävlar om att göra så energisnåla tvättmaskiner som möjligt. Det är bra, det blir billigare att tvätta och bättre för miljön. En nyhet är att maskiner som inte tvättar rent, inte längre får säljas. Tillverkarna måste testa sina maskiner och gå i god för att de klarar en viss bestämd nivå.

Däremot ställs det inga krav på hur bra maskinerna ska skölja eller centrifugera.
Det finns en risk att sköljningen blir sämre i takt med att maskinerna blir allt mer energisnåla. Man snålar på vattenmängden och
det blir mer tvättmedel kvar.  Sköljningen är särskilt viktig för den som har känslig hud och därför kan det vara bra att kolla så att maskinen kan göra extra sköljningar.
Hur ska jag göra för att välja rätt tvättmaskin?
– Om jag skulle få önska hur en tvättmaskin ska se ut, så vill jag se maskiner som är mycket energi­effektiva, har korta programtider, bra sköljeffekt och är funktionella och lätta att använda, säger Ileana Hagelin på Energimyndigheten.

Att tänka på inför köpet

Vilken storlek behöver du?

De flesta tvättmaskinerna är 60 x 60 centimeter och 85–90 centimeter höga, men det finns också mer kompakta modeller som har samma höjd men är 40–45 x 55–60 centimeter. Det gäller till exempel de toppmatade modellerna, då man öppnar luckan ovanifrån. De tar mindre plats, men å andra sidan kan de frontmatade installeras under en bänkskiva eller bilda tvättpelare ihop med en torktumlare. 

Hur mycket energi drar den?

Den gamla A–G-klassningen har fått plustecken för maskiner som är energisnålare än det som förut var högsta betyg, A-et. Det gäller även diskmaskiner. En tvätt- eller diskmaskin som är märkt A+++ förbrukar 30 procent mindre energi än en som är märkt A. Det kan göra rätt mycket pengar på ett år. Med den här nya uppdaterade energimärkningen kan du se hur många kilowattimmar man förbrukar på ett år. Tillverkarna ska ange förbrukningen för 220 tvättar, det vill säga cirka fyra i veckan, både fyllda och halvfyllda och både 40 grader och 60 grader. I den tidigare märkningen mättes bara hur mycket maskinerna förbrukade vid 60 grader och när maskinen var fullastad. Men det blev missvisande, eftersom det inte är så folk tvättar. Många plagg tvättas i lägre temperaturer, för att de inte tål hög värme och för att det går fortare och är mer energisnålt.

Är den lätt att använda?

Tvättmaskinen ska vara lätt att begripa och använda. Titta på programpanel, fråga efter bruksanvisning. Är det begripligt för alla i hushållet som ska tvätta? Hur är maskinen att använda? Prova att öppna lucka och tvättmedelsfack, och känn på vreden – en tvättmaskin kan hålla länge, så tänk dig in i att du är äldre, och dina fingrar med. Toppmatade modeller har den fördelen att man slipper böja sig för att lägga i tvätten. Men det kan vara tungt att öppna trummans lucka, så testa det om du funderar på en toppmatad modell. 

Hur mycket låter den?

Det framgår ofta av märkningen hur mycket en maskin låter. Ska den stå i källaren har det kanske ingen större betydelse. I annat fall kan det vara bra att veta att en skillnad på tre decibel är märkbar och en skillnad på 8–10 decibel upplevs som en fördubbling.

Hur bra är centrifugen?

Om du inte har utrymme att hänga tvätt på tork är det viktigt att maskinen centrifugerar bra. Torkskåpen är väldigt energikrävande, cirka 0,94 kilowattimme per kilo tvätt. Jämför det med tvättmaskinen som förbrukar 0,15–0,18 kilowattimme för en fylld femkilosmaskin.

– Enligt våra testresultat drar nya torkskåp lika mycket el som äldre. En förklaring till detta kan vara att torkskåpen inte har någon energimärkning som drivit på utvecklingen mot effektivare torkskåp, säger Ileana Hagelin.
Även torktumlare drar många gånger mer än tvättmaskiner. Det absolut bästa sättet att få ut vattnet ur tvätten, om den inte kan hängas upp för tork, är att centrifugera den effektivt, minst 1 400 varv per minut bör maskinen klara. I energimärkning klassas centrifugeringen A–G, där A är bäst.

Vem ska installera?

I dag har tvättmaskinerna stickkontakt. Om det finns ett jordat uttag där maskinen ska stå, så är det bara att sticka in kontakten i vägguttaget. Om det däremot är fråga om en fast installation måste en elektriker göra det. Detsamma gäller när vattnet ska dras fram och kopplas på. Finns en avstängningskran och du har tillräcklig kunskap, så kan du göra det själv. Men tänk på att det kan stå dig dyrt om det går fel, vattenskador är kostsamma saker.

Av Ia Röhl

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top