Runtom i Sverige finns det gastronomiska pärlor som inte bara erbjuder en god måltid. Omgivna av naturens skönhet eller belägna direkt vid vattnet ger de en unik upplevelse för alla sinnen.

Här tar vi dig med på en kulinarisk resa till 15 matupplevelser, värda några extra mil. Vissa har vunnit utmärkelser, andra är mer okända. Gemensamt är att de drivs av människor med passion för mathantverket och de lokala råvarorna. Välkommen till en smakrik resa genom Sommarsverige.

Vid Brösarps backar på Österlen hittar du Talldungens gårdshotell och restaurang.

1. Talldungen gårdshotell och restaurang (Skåne)

I början av 1930-talet, mitt i Brösarps backar och omgiven av ståtliga tallar, byggdes traktens första vårdhem, som kom att kallas Talldungen. 80 år senare kom Emma och David Höök hit med en längtan efter att skapa en plats för det goda livet på landet. Maten är enkel och rustik, ofta med ursprung i södra Europa, men med lokala råvaror. Menyn varierar efter säsong. Boka bord i god tid – Talldungen, som vunnit en hel rad prestigefyllda utmärkelser genom åren, är riktigt populär.

Bengtemöllevägen 7, Tomelilla
www.talldungen.se

Börja dagen med safari, och avsluta med en god måltid på Eriksbergs hotell och naturreservat.

2. Eriksbergs hotell och naturreservat (Blekinge)

Ett besök på naturreservatet Eriksberg och deras två restauranger Visenten och Havsörnen är en upplevelse som förslagsvis börjar med en safari i den egna bilen. På ängarna utmed vägen betar visenter, hjortar, vildsvin och mufflonfår. Hela parken ligger i ett gammalt kulturlandskap vid Blekingekusten. Viltköttet från den egna gården har en central roll i menyerna, tillsammans med råvaror ur säsongens skafferi. Här finns också en kryddträdgård som förser kockarna med närodlade örter. Eriksberg finns med på Wine Spectators topplista, som är vinlistornas svar på Guide Michelin, där man har 2 glas av 3 möjliga.

Guöviksvägen 353, Trensum
www.eriksberg.se

Skrea matbruk bjuder på italienskt mys.

3. Skrea matbruk och Prostens pizza (Halland)

Lisa Lemke och Marcus Nordgren samt resten av familjen som bor på Prästgården i Skrea Backe utanför Falkenberg driver populära Skrea matbruk och Prostens pizza. Här handlar det om hemvevad pasta och smårätter, respektive rustika pizzor i romersk stil. Känslan är som ett familjärt italienskt vardagsrum. Utanför husknuten väntar utsikt över åkrar samt en liten vinodling. Lisa kanske du känner igen från tv-programmet ”Timjan, tupp & tårta” som är inspelat på Skrea backe. Lisa lagar även mat i tv-programmet ”Go’kväll”.

Prostens Pizza: Skrea 203, Gamla Prästgården, Falkenberg
www.prostenspizza.se

Skrea Matbruk: Skrea bonnagård 206, Falkenberg
www.skreamatbruk.se

Passa på att både äta gott och övernatta på Hotell Borgholm.

4. Hotell Borgholm (Öland)

Den legendariska kocken Karin Fransson gjorde restaurangen på Hotell Borgholm vida känd. Numera är det Christofer Johansson som tillsammans med sin personal för det kulinariska arvet framåt. Här kan du kan förvänta dig en matupplevelse där Ölands rika skafferi av råvaror står i fokus och samspelar med viner från hela världen. Den prisvinnande restaurangen har flera utmärkelser. Du kan också boka gourmetpaket med övernattning.

Trädgårdsgatan 15–19, ­Borgholm
www.hotellborgholm.com

Skönt i skuggan på Lilla Bjers.

5. Lilla Bjers (Gotland)

En grön oas i Västerhejde på Gotland, 7 km söder om Visby. Här odlas en mångfald ekologiska grödor som säljs i gårdsbutiken. I gårdskrogen tillagas mat från de egna odlingarna samt Krav-märkt kött från ön. Menyerna ändras efter vad som finns att skörda för dagen och tillagas utefter kockarnas kreativa idéer. Matsalen är inhyst i ett stort växthus där passionsfrukt, olivträd och bananplantor frodas. Ett flertal utnämningar och priser har det blivit med åren. Besöker du Gotland är Lilla Bjers en upplevelse du inte bör missa.

Västerhejde Bjärs 410, Visby
www.lillabjers.se

Härlig bond­gårds­känsla på Vedens lustgård.

6. Vedens lustgård ­(Västergötland)

Ett ställe det surras om när du närmar dig Skaraslätten är Vedens lustgård, som drivs av Filip och Sara. Ladan som på 90-talet hyste ett tjugotal kor är nu restaurang, där serveras de godaste vedugnsbakade pizzor du kan tänka dig. Från uteserveringen skymtar mejeriet där mozzarellan tillverkas. Du kommer att vilja åka en omväg hit mer än en gång.

Skånings-Åsaka Karte Gården 2, Skara
www.vedenslustgard.com

Skaldjuren är i fokus på Everts sjöbod i Grebbestad och restaurangen erbjuder även fisketurer, ostronprovning och hummersafari.

7. Everts sjöbod, Grebbestad (Bohuslän)

Hos Hanna och Per på Everts sjöbod kan du njuta av färska skaldjur, ostron och hemlagad mussel- och skaldjurssoppa. Till detta serveras i möjligaste mån ekologiskt öl, vin och champagne. Då verksamheten är liten behöver du boka i förväg för att vara säker på att få plats. Här erbjuds även fisketurer, ostronprovningar, hummersafari samt kajak- och skärgårdsturer. Ett litet bed & breakfast finns för den som vill övernatta.

Grönemadsvägen 61, ­Grebbestad
www.evertssjobod.se

Stämningsfullt såväl ute som inne på Pelles rökeri i Grundsund.

8. Pelles rökeri, Grundsund (Bohuslän)

Närmare havet är svårt att komma än restaurangdäcket på Pelles rökeri, med utsikt över västerhavet och solnedgången. På menyn hittar du klassiker som räkmacka, fisk- och skaldjursgryta eller färska räkor från Grundsunds­trålaren. Goda desserter och barnmeny finns också. Den trevliga stämningen gör måltiden komplett. Är du på västkusten i sommar är detta en pärla vid havet du bör besöka.

Östra kajen 20, Grundsund
www.pellesrokeri.com

Färskt från havet på Pelles rökeri.
På Katrinelunds sjökrog kan du njuta av vacker utsikt över Hjälmaren.

9. Katrinelund gästgiveri och sjökrog (Närke)

Vi befinner oss vid Hjälmarens strand, ungefär 2,5 mil öster om Örebro. Under 1800-talets början var detta en livlig hamn där järn från traktens bruk skeppades över Hjälmaren mot Stockholm. I Faktorbyggnaden som nu är gästgiveriet huserade hamnens kapten. På sjökrogen kan du njuta av både god mat och dryck samt utsikt över Hjälmaren. Köket är inspirerat av råvaror från skog och sjö, under ledning av kökschefen Robert Lindhagen.

Katrinelund 470, Stora Mellösa
www.katrinelund.se

Hornudden har en unik bredd av cidersorter av enbart svenska äpplen.

10. Restaurang Hornudden (Södermanland)

Mitt i Mälaren, vid en egen vik, hittar vi restaurang Hornudden. Karin, Mats och Oskar välkomnar gästerna till sin ekologiska trädgård med restaurang, där det serveras färgglad och smakrik mat, lagad med omtanke om miljön. En stor del av det som hamnar på tallriken är skördat i den egna odlingen. Gäddan och gösen har de fiskat själva i viken. I gårdsbutiken säljs lokala ekologiska produkter, såser, marmelader, med mera.

Aspö Hornudden, Strängnäs
www.hornudden.net

Mitt i vackra Roslagen bjuder Cissi och Clara på egenskördat och kravmärkt.

11. Cissi och Clara, Torvalla by, Norrtälje (Uppland)

Mitt i Roslagens famn hittar du denna restaurang med gårdsbutik och mikrobageri under ett och samma tak. Menyn varierar efter säsong, med det som odlas på gården samt kravmärkt lamm, nöt, vilt, fisk och skaldjur. Allt tillagas med lust och kreativitet på Cissis och Claras vis. Till maten serveras alkoholfria drycker som tillverkats av gårdens frukt och bär, och utvalda viner. I gårdsbutiken kan du hitta allt möjligt smått och gott – ta med dig lite av det goda från Roslagens skafferi.

Torvalla Byväg 3, Norrtälje
www.cissiochclara.se

Hos Axmar brygga njuter du av både mat och utsikt över den orörda skärgårdsmiljön.

12. Axmar brygga havskrog (Gästrikland)

Ett par mil norr om Gävle ligger Axmar brygga havskrog. Här serveras riktigt god mat och med det fantastiska läget precis vid havet blir upplevelsen än mer magisk. Njut av utsikten över den orörda skärgårdsmiljön medan du intar något gott från den mångsidiga menyn. Passa också på att besöka bruksmiljön på intilliggande Axmar bruk, med anor från 1600-talet, för mer kulturella upplevelser.

Boskär 60, Axmarby
www.axmarbrygga.se

Nyöppnat vid natursköna Växbo kvarn.

13. Växbo krog (Hälsingland)

I de natursköna omgivningarna vid Växbo kvarn erbjuds en meny inspirerad av de lokala bönderna och producenterna samt de bästa råvarorna i säsong. Sommaren 2025 ”nyöppnar” Pär Johansson Jonsing restaurangen som varit stängd i två år. Kombinationen av lokala råvaror och gedigen matlagning är det som ligger honom varmast om hjärtat. Med den rogivande utsikten över vattnet och det gamla kvarnhuset som inramning blir måltiden komplett. Ett smultronställe i vackra Hälsingland.

Växbo Kvarn 2924, Bollnäs
www.vaxbokvarn.se

Fjällröding tillagad med kärlek på Buustamoons fjällgård.

14. Buustamoons fjällgård (Jämtland)

På Buustamoons fjällgård, 732 meter över havet, brinner man för god mat. En undangömd pärla som på 1700-talet var en rastplats när man vallade kor. ”Buusta” betyder på gammal jämtska vindskydd och ”mo” är en torr plats på myren. På 1950-talet flyttades den timrade stugan från 1880 upp på fjället från Rännberg, strax utanför Duved. Buustamon blev känd som kaffe- och våffelstuga. Idag omnämns man som en av Åres bästa restauranger, där du bjuds på kulinariska upplevelser från det jämtländska smaker. I det egna destilleriet tillverkas vodka med friskt fjällvatten från egen brunn.

Buustamoon 142, Åre
www.buustamonsfjallgard.se

Buustamoons fjällgård ligger lite undangömd vid fjällets kant.
På restaurang Kattilakoski fokuserar man på lokala råvaror.

15. Restaurang Kattilakoski (Norrbotten)

Restaurang Kattilakoski ligger intill Torneälven i det lilla samhället Niskanpää i Övertorneå, bara ett par kilometer söder om polcirkeln. Byggnadens enorma fönsterpartier ger känslan av att sitta mitt i älven, med utsikt över Finlands vidsträckta skogar. Under sommaren lyser midnattssolen och på hösten sprakar naturen av färger. Paren Taz & Lilian och Henrik & Elvira som driver restaurangen fokuserar på lokala råvaror med influenser från hela världen. En stående rätt sommartid är den populära renschnitzeln. Återfinns på Star Winelist som den nordligaste restaurangen i Sverige och en av de nordligaste i världen.

Kattilakoski, Niskanpää 62, Övertorneå
www.kattila.se

På menyn hos restaurang Kattilakoski: friterade zucchiniblommor fyllda med hemgjord riccota.