Här campar du bäst i Sverige – och 3 goda råd till dig som vill campa

Varje år besöker tidningen Husvagn & ­Camping massor av camping- och ställplatser runt om i Sverige – och ­sätter betyg på allt från läge till service och standardnivå. Här är de ­allra bästa resmålen för dig med husbil eller husvagn.

3 goda råd till dig som vill campa

Börja med att hyra

Hyr husbil eller husvagn innan ni köper. Det är en stor summa pengar som ska bindas upp och det är inte hundra procent säkert att ni som önskar prova på älskar friheten och flexibiliteten som innebär att campa med mobila fordon.

Husvagn passar barnfamiljen

Är ni en barnfamilj rekommenderas husvagn som ni låter stå på en och samma campingplats. Där kan oftast barnen finna kamrater i samma ålder för lek och bus. Dessutom är det då enkelt att bara använda dragbilen för eventuella utflykter. Är ni emellertid paret som är ute efter att se så mycket som möjligt och måhända ”dammsuga” ett landskap på äventyr och sevärdheter kan husbil vara ett bättre alternativ för att slippa utgå från en och samma punkt.

Låt semestern bli miljövänlig

Att semestra med campingfordon är ett klimatsmart alternativ. En familj med fyra personer kan under en vecka minska sitt klimatavtryck med 50 procent jämfört med personbil, buss och tåg i kombination med hotell. (Och charterresor med flyg ska vi inte ens tala om.) Allt enligt en forskning som Chalmers och Göteborgs universitet utförde 2020.

Sveriges bästa campingplatser

1. Lisebergs ­camping, Askim Strand 

Belägen i Askim i södra Göteborg.

Poäng: 23 
Läge: 5
Service: 5
Standard: 5
Tillgänglighet: 4
Allmänt: 4


LÄS ÄVEN: Elisabeth sålde allt – nu bor hon i en husvagn


Så här tyckte Husvagn & Camping:

Här bor gästerna alldeles vid vattnet med gångavstånd till fina badplatser. Trevlig reception och vänligt bemötande. Rikt utbud av broschyrer och kartor. Butik med nödvändiga livsmedel. Rent och fräscht både inne och ute. Moderna kök. Fri tillgång till bastu. Bra lekplats. Campingen är välordnad och har hög klass.

Åsa är en riktigt trevlig familjecamping med stor lekplats och badstrand.

2. Åsa camping & havsbad

Belägen 45 km söder om Göteborg i Kungsbacka kommun.

Poäng: 21
Läge: 5
Service: 5
Standard: 4
Tillgänglighet: 3
Allmänt: 4

Så här tyckte Husvagn & Camping: 

Sällan springer du på så välvårdade och välstädade lokaler som här. Stor lekplats. Det är plant och gott om gröna gräsytor. Både vit sandstrand och klippor. En trevlig familjecamping där du blir vänligt mottagen. Närmaste granne är ett bageri och det är nära till restauranger, livsmedelsbutik och glassbar. En sommar-
anläggning.

Sörfjärden camping i Hälsingland bjuder på en lång, härlig sandstrand.

3. Sörfjärden

Belägen i Gnarp i Hälsingland, mellan Sundsvall och Härnösand.

Poäng: 20 
Läge: 4
Service: 4
Standard: 4
Tillgänglighet: 4
Allmänt: 4

Så här tyckte Husvagn & Camping: 

En nästan ny camping (klar 2017) vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran (två kilometer lång sandstrand). Nära till 18-håls golfbana. Plant område med fina asfalterade gator. En fantastisk, välvårdad och prisvärd anläggning.

Sveriges bästa ställplatser

Oskarshamns gästhamn är Sveriges bästa ställplats!

1. Oskarshamns gästhamn

Poäng: 18 
Läge: 5
Service/standard: 4
Uppställning: 4
Allmänt: 5

Så här tyckte Husvagn & Camping: 

Mycket fräsch och ändamålsenlig. Optimal ställplats om du önskar utforska en småstad. Nära till restauranger, lekplatser, padelbanor och en ljuvlig stadspark.

Det här är en ställplats

En ställplats är en uppställningsplats som primärt är avsedd för husbilar för övernattning. På en del av dem tillåts även husvagnar. Den kan vara i kommunal eller privat regi och kan vara försedd med vissa faciliteter exempelvis tömning av toalett. Ställplatsen kan också vara helt utan faciliteter, och är oftast billigare än till exempel en campingplats.

På Lögnäs finns spa, restaurang – och minizoo.

2. Lögnäs gård

Belägen i södra Halland, mellan Laholm och Båstad. 

Poäng: 16 
Läge: 3
Service/standard: 5
Uppställning: 4
Allmänt: 4

Så här tyckte Husvagn & Camping: 

Mycket välordnat och därtill fri wifi. Här är närheten till restaurang och spa det primära. På gården finns ett minizoo. En ställplats för både kropp och själ.

Kättingens fridfulla ställplats har nära till badplats.

3. Kättingens ställplats

Belägen i Orsa i Dalarna.

Poäng: 16 
Läge: 3
Service/standard: 4
Uppställning: 5
Allmänt: 4

Så här tyckte Husvagn & Camping: 

Ett skolexempel på hur en bra ställplats ska se ut. Nära till trevlig badplats. Snyggt och prydligt i lokalerna. Fridfull anläggning som kan rekommenderas varmt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top