

Foto: Hurtigrutten

Foto: Jonas Henningsson

Foto: Jonas Henningsson
Norrlandståget rullar ut från Stockholms central en torsdagskväll. Vi lämnar storstadsstressen för en förlängd weekend med så mycket upplevelser som möjligt.
När vi vaknar är vi långt uppe i övre Norrland.
Mellan Riksgränsen och Narvik är skådespelet utanför fönstret magnifikt. Vi sitter i restaurangvagnen och ser Rombaksfjordens vatten glittra långt nedanför. Våra amerikanska bordsgrannar suckar och stönar av förtjusning. De har kommit för att se Scandinavia, som de säger på sitt allt inkluderande sätt, och är förtjusta.
I Narvik hoppar vi på en liten passagerarbåt, en hurtigbåt, som tar oss ut mot Lofoten, en resa på fyra timmar förbi små byar och samhällen i det norska kustbandet. Med några timmar till nästa båt hinner vi med en av stadens flera utmärkta fiskrestauranger.
Vid nio på kvällen anländer så m/s Midnatsol med en kraftig signal. Vi tänker följa med under ett knappt dygn på vad som kallas världens vackraste båtresa. Amerikaner och japaner strosar av landgången för ett kort besök i Svolvear.
Vi kliver ombord och snart tutar fartyget ut, vidare norrut genom Raftsundet. Hurtigrutens färd förbi Lofotens och Vesterålens magnifika övärldar fortsätter.
Vi vaknar tidigt för att utnyttja dagen och möts av ett fantastiskt landskap lagom till frukost. Fjordnorge när det är som mest inbjudande.
Nyligen upptogs delar av fjordarna på Unescos världsarvslista och det är enkelt att förstå varför.
Ett lätt slöjmoln dansar över de högresta topparna, i övrigt är havet nästan stilla och himlen speglar sig silverblekt i vattnet när vi långsamt makar oss fram. Vi sitter ute på däck och följer landskapets skiftningar.
I Harstad gör vi ett kort proviantstopp, vi är många som passar på att gå av några minuter. På eftermiddagen anländer vi till universitetsstaden Tromsö, som tack vare Golfströmmen har ett klimat som liknar Stockholms, men med betydligt längre dagar under sommaren.
Kvällen hinner bli sen innan vi söker oss tillbaka från restaurangen till hotellet.
Söndag morgon tar vi lokalbussen tillbaka ner mot Narvik. Färden är mycket fin, något vi vant oss vid under helgen. Vi följer fjorden och kanten av fjällen söderut för att slutligen stiga ombord på vårt sista transportmedel hem.
En lång sittning i restaurangvagnen tillsammans med andra gäster blir vår underhållning denna sista kväll och vi nickar igenkännande åt den något mer lågmälda naturen när vi rullar över på den svenska sidan.
Resfakta Hurtigruten
Oavsett om du väljer den korta vägen Narvik–Svolvaer eller hela sträckan mellan Bergen och Kirkenes, utlovas en upplevelse utöver det vanliga.
Resa dit: Norrlandståget bokas genom Connex, www.connex.se
Från Narvik går hurtigbåt till hamnen i Svolvear.
Båtens avgångstider är anpassade till tåget från Sverige. Se mer på www.ovds.no
Hurtigrutens hela sträckning går från Bergen i söder till Kirkenes i norr, en resa på sex dygn. Många olika paket finns – allt från några timmar till hela den elva dygn långa rundresan. Bokas på www.hurtigruten.no
Boende: På resan bodde vi två nätter på tåget, en natt på Hurtigruten och en natt i Tromsö. Hotellet i Tromsö heter Rainbow
Polar, och har dubbelrum inklusive frukostbuffé för cirka 840 norska kronor. www.rainbowhotels.no/polar.
Pris: För cirka 3 600 kronor per person får man två nätter på tåget (t/r Stockholm–Narvik), en natt på Hurtigruten med frukost, en natt på hotell i Tromsö med frukost, båtförbindelse med hurtigbåt mellan Narvik och Svolvear samt bussförbindelse mellan Tromsö och Narvik.
Priset varierar en del beroende på säsong.
Lästips: Boken “Norrland på spåre” av Uriel Hedengren är en perfekt följeslagare på den långa tågresan till Narvik.
Av: Jonas Heningsson