1. Dumplinglycka i Chinatown
Chinatown är det enda av Manhattans etniska områden som växer. Hit flyttar fortfarande massvis av kineser och de håller även på att ta över Little Italy. Det är ett virrvarr av butiker, restauranger och udda marknader där ingen pratar engelska. Man häpnar, man skrattar och rycks med av energin. Mitt i denna kommers ligger en riktig matpärla; Fried Dumplings, ett hål-i-väggen-ställe på 106 Mosco Street. Här serveras enbart dumplings, rejäla och helt nylagade dumplings. För en dollar (sju kronor) styck.
2. Shoppa i Nolita, för den som har råd
I Nolita (North of Little Italy) hittar du den mysiga shoppingen. Gatorna är trädkantade och lugna, och här ligger butiker med mindre, oberoende designers och vintagekläder. På Mott Street ligger till exempel stylisternas favoritvintagebutik Resurrection, accessoaraffären Only Hearts och fabulösa lilla skobutiken Lace. Men dyrt är det mesta, bara så ni vet. Lunchen bör ätas på Café Colonial (276 Elisabeth Street), ett trendigt men ändock varmt ställe. På menyn är det idel brasilianskt.
3. Empire State Building först, Takashimaya sedan
Det hör fortfarande till en av världens mäktigaste upplevelser att stå på toppen av Empire State Building och se ut över Manhattans skyskrapsskog. Kön till hissarna är lång och långsam, så ta med en bok och dricka. När ni kommit ner på jorden igen väntar nästa stora upplevelse: varuhuset Takashimaya (693 Fifth Avenue) som beskrivits som detaljhandelns zenträdgård. Och det stämmer. Det är sparsmakat, förfinat och varje liten sak verkar vara utvald och utplacerad av en japansk mästare.
4. Solnedgångsfärd till Staten Island
Enkel och chosefri romantik är att ta färjan till Staten Island i skymningen. Den är gratis och lämnar Battery Park på Manhattans sydspets, och under färden passerar man Frihetsgudinnan och har downtowns skyskrapor skimrande i solens sista röda strålar.
5. Gammal och ny charm i Lower East Side
Lower East Side är det gamla östeuropeiska området på Manhattan. Här bland judiska synagogor och delikatessbutiker som Guss Pickles ligger tuffa barer och rader av roliga butiker som framför allt säljer lokala designers och vintagekläder, till exempel omtalade Ellen på Ludlow Street. För några månader sedan öppnades även New Yorks senaste och än så länge hippaste designerhotell här: Hotel on Rivington. Har man gott om pengar är det stället att bo på. Lunchen äts självklart på klassiska Kats Delicatessen (205 E Houston Street), en judisk sandwich-restaurang som hängt med sedan 1888. Paradmackan är pastrami on rye med inlagd saltgurka.
6. En enkel baseball-lunch i Central Park
Central Park är en turistattraktion, men de flesta turister strosar egentligen igenom den, park som park, utan att veta att korpbaseballen på planerna i sydöstra hörnet hör till stadens allra bästa upplevelser. Här spelas det hårt och intensivt, och publiken är inte sen med kommentarer och applåder. Speciellt trevligt är det på luncherna när kontorsfolket har med sig take away-mat och det hela blir en sorts amerikansk happeningvariant av picknick med brännboll.
7. MoMa för glassens skull
MoMa eller Guggenheim? Vilken ska man välja och vad skiljer dem åt? Guggenheim ritades av Frank Lloyd Wright och den stora spiraltrappan hör till världens mest kända museibyggnader. Nyöppnade Moden Museum of Art är en skapelse av japanske arktitekten Taniguchi. Raka linjer, stora ytor och panoramafönster. Konsten på båda museerna håller högsta klass. Det är fullt av 1900-talets stora och spännande specialutställningar. Så vilken ska man välja? MoMa – för glassens skull. Il Laboratorio del Gelatos glass-vagn i museets skulpturträdgård räknas till New Yorks allra bästa glasställen.
8. Ground Zero och tystnaden
Över Ground Zero vilar en tung känsla. Turisterna, både de amerikanska och utländska, vandrar tysta omkring och vet inte riktigt vad de ska göra. Många fingrar på sina kameror, men få tar bilder. Barn hyssjas ner och sedan står alla där och tittar ut över nåt som mest liknar en prydlig byggarbetsplats. Av Dådet syns nästan ingenting, men det känns ändå som att denna plats bör besökas – för att hedra och för att förstå. Här ändrades historien.
9. Rusning på Wall Street
Några kvarter från Ground Zero ligger en av New Yorks mest new yorkska upplevelser: The Financial District med Wall Street. Sedan pälshandelns dagar på 1600-talet har detta område varit hjärtat i New Yorks samhällskropp. Härifrån pumpas energin och pengarna ut i staden. Sedan 11 september är New York Stock Exchange stängt för besökare, men runt lunch märker man av högtrycket i kvarteren. Då fylls gatorna av börsmäklare, sekreterare, banktjänstemän, analytiker … alla på väg ut för en snabblunch. En stilla oas i denna finansiella frenesi är lilla St Pauls Chapel (209 Broadway). Kan vara New Yorks äldsta byggnad, den är från 1766.
10. Sunny sides up på Viand
Vill man vara med om en riktig new yorksk frukostupplevelse ska man besöka lilla Viand (673 Madison Avenue) på fashionabla Upper East Side. Här jobbar tolv personer bakom disken. De häller upp kaffe, gör mackor, fixar eggs sunny
side up, sätter pennor bakom öronen och kan namnen på varenda liten
dam med knähund som kommer in.
Av: Anders Falkirk