


På Verb Cafe sitter några trötta tjejer och läser morgontidningarna, en kepsprydd mamma med barnvagn korsar gatan och några affärsföreståndare öppnar sina butiker.
Men ännu har inte dagen i Williamsburg i nordöstra Brooklyn tagit fart. Vi strosar nedför trädkantade Bedford Avenue, förbi antikvariat, intellektuella kaféer och edgiga butiker som barnklädesbutiken Sam & Seb och den lokala modekedjan Brooklyn Industries luftiga affär.
Det är småstadsgata med stor-stadsattityd, men en lördagsmorgon som denna kan man på sin höjd bara förnimma Williamsburgs unga och rockiga atmosfär. Under några år i början på 2000-talet var det här det hände. Musikscenen var New Yorks hetaste. Klubbar som North Six, Stinger Club och Luxx var legendariska.
Williamsburg blev den första av Brooklyns stadsdelar att gentreifieras, det vill säga den fattiga befolkningen flyttade ut och rika människor flyttade in. Den ursprungliga polska befolkningen har ersatts av tatuerade rockmusiker, politiska aktivister, nytänkande konstnärer, radikala gallerister …
Av trötta kvarter med en allt högre medelålder har det blivit ungt, kreativt och fränt. Det är spännande att se, även om det finns ett visst vemod med bland känslorna.
På B&B Meatmarket träffar vi slaktaren Pete Kuper. Han har en av de sista polska butikerna på Bedford Avenue. Han kommer ursprungligen från Ostro Bowdo, 50 kilometer från ryska Kaliningrad, och hans specialitet är hemlagad kielbasa, en polsk lantkorv.
Han har haft butiken i snart 30 år.
– Snart är det är nog dags för mig att stänga. Jag har blivit gammal och de flesta av mina stamkunder har för länge sedan flyttat härifrån. Det är kul att se hur stadsdelen lever upp igen, men de unga … de kommer inte in i min butik, säger han och skakar på huvudet.
Samma förvandling som i Williamsburg kan man se i många andra områden i Brooklyn.
Under förra seklet var Brooklyn ett av de riktigt stora invandrarområdena i USA. Hit kom italienare, irländare, polacker, tyskar, ryssar, kineser och på senare år människor från Karibien och Mellanamerika. Än idag finns det fler etniska grannskap i Brooklyn än kanske någon annanstans i världen.
Efter många år av förfall och våldsam kri-minalitet håller Brooklyn på att resa sig igen. En anledning är den minskade arbetslösheten, en annan de skyhöga priserna på lägenheter och affärslokaler på Manhattan, vilket lett till att allt fler flyttar hit.
Efter att ha tittat på pojkbaseball i McCarren Park tar vi tunnelbanan mot BoCoCa (förkortning för Boerum Hill, Cobble Hill och Caroll Gardens) i sydöstra Brooklyn. BoCoCa är New Yorks mest omtalade område för ögonblicket. Hit flyttar de lite mer mondäna Manhattanborna och europeiska fotografer, krögare och designers för att få lugn och ro, och en europeisk eller snarare brittisk stadskänsla. Och ändå behålla kontakten med det hetsiga och krävande Manhattan. En av de mest kända är författaren Paul Auster.
Vi kommer till huvudgatan Smith Street mitt i brunchtider. På franska bistron Bar Tabac vilar en intellektuell café au lait-, omelett- och Perrierstämning. Tjocka buntar med New York Times alla bilagor ligger på stolar och hyllor.
I skuggan på uteserveringen sitter Eva Midgley och sonen Fred, tre år.
– Brooklyn har en helt annan stämning än Manhattan. Här finns en “nice neighbourhood feeling”, säger Eva som kommer från Amsterdam.
Alla verkar ha tid med varandra. Den lokala stoltheten är också större än på Manhattan. Alla älskar sitt Brooklyn. Manhattan fnyser man åt.
Smith Street är lika spikrak som lång. Precis som Bedford Avenue i Williamsburg är den full av vintagebutiker, och andra trendmedvetna modeställen, poppiga frisersalonger och trendiga restauranger som Cubana Café och Robin des Bois med sitt myller av second hand-grunkor.
Det som skiljer BoCoCa från Williamsburg är inredningsbutikerna.
De har ett exklusivt utbud och avslöjar att gatorna runt omkring bebos av välbärgade och inredningsintresserade människor. Till de roligare butikerna hör Home & Haven, som säljer allt från vietnamesiska överkast till polska serviser.
– Affärerna går bra. Inflyttningen har varit stor och i dag är ju så många intresserade av inredning. För mig känns Brooklyn helt rätt. Visste ni att Ikea ska etablera sig i Red Hook, nere i hamnkvarteren? säger ägarinnan Nadia Surapanpong som kommer från Thailand.
När vi kommer upp till gatans krön svänger vi höger för att ta oss till Brooklyns hamnkvarter. Gatorna är trädkantade och vi går genom ett av Brooklyns mest kända etniska områden, Carroll Gardens. Sedan förra sekelskiftet har kvarteren kring Court Street varit italienska.
Här vajar både italienska och amerikanska flaggor. Här ligger fortfarande italienska delikatessbutiker som Caputos och restauranger som eleganta Frankies 457. Det är som ett stycke “Sopranos” i verkligheten (för att använda en billig liknelse) och inte som det turistifierade och allt mindre genuina Little Italy på Manhattan.
Under förra seklet var Brooklyn USA:s motsvarighet till Glasgow. Det var här kajerna, varven och industrierna låg. I dag är The Waterfront nästan helt förfallet. Vi ser ödetomter, hotfulla stängsel och några enstaka, mindre containerberg.
Nu byggs det för fullt här. Vi går förbi nya, fashionabla lägenhetshus, men också renoverade verkstadslokaler med trädgårdar på taket.
Lilla Colombia Street visar sig vara en mysig gatstump. Några barer, ett galleri och ett muffinsbageri, och så den mexikanska restaurangen Alma med sin takterrass. Vi lyckas få ett av de bättre borden. Utsikten över downtown Manhattan är spekta-
kulär.
Resfakta Brooklyn
Brooklyn är en av New Yorks fem borroughs som bäst kan beskrivas som jättestadsdelar. De andra fyra är Manhattan, Queens, Bronx och lilla Staten Island.
Antalet invånare i Brooklyn är närmare 2,5 miljoner människor och under förra seklet var det en av de riktigt stora invandrarområdena i USA. Brooklyn ligger öster om Manhattan på andra sidan East River. De roligaste områdena är afroamerikanska Fort Greene, fashionabla Brooklyn Heights, ruffa men mysiga Dumbo (Down Under Manhattan Bridge Overpass), Coney Island med sitt nöjesfält och boardwalk, och de i artikeln nämnda Williamsburg och BoCoCa.
Några roliga Brooklynadresser
Beacons Closet
Enorm lagerlokal med vintagekläder och musik, där få saker kostar mer än hundra kronor. En kul detalj är att kläderna hängs efter färg.
Adress: North 11th Street.
Sam & Seb
Rolig klädbutik för barn, eller snarare för deras föräldrar.
Adress: 208 Bedford Avenue, Williamsburg.
d u m b o arts center
Stor konsthall som specialiserat sig på lokala förmågor. 14-16 oktober är man med och arrangerar
d u m b o art under the bridge-festivalen.
Adress: 30 Washington Street, Dumbo. www.dumboartscenter.org
Juniors
Juniors är en institution, berömd för sina cheesecakes. Men för utländska besökare är det kanske dinerinredningen och the locals som är den häftigaste upplevelsen.
Adress: 386 Flatbush Avenue,
Fort Green.
Tel: +1-718-852 52 57.
Home & Haven
Smart urval av saker från jordens alla hörn. Mycket är designat av ägarinnan själv och tillverkat i Marocko, Thailand eller Polen.
Adress: 243 Smith Street, BoCoCa
www.homehavennyc.com
Frankies 457
Elegant italienare som specialiserat sig på tilltuggsmat. Enkla och lätta rätter som hemlagad gnocchi marinara med ricotta och crostini med kapris, citron och ansjovis.
Adress: 457 Court Street
Tel: +1-718-403 00 33.
www.frankies457.com
Alma
Mexikanska Alma har en terrass med magnifik utsikt över skyskraporna på Manhattan. Det går inte att boka bord. Stället öppnar klockan 18 och först på plats får de bästa borden.
Adress: 187 Columbia Street
vid the Waterfront.
Tel: +1-718-643 54 00.
Brooklyn Social
Brooklyns bästa bar ligger i en gammal social club för män från den sicilianska byn Riposto. En stor del av den gamla inredningen och en rad svartvita fotografier finns kvar.
Adress: 335 Smith Street, BoCoCa
Av: Anders Falkirk