Du behöver
- 8 st medelstora potatisar
 - 2.5 st stora gula lökar
 - 4 msk rapsolja
 - salt
 - 1 st rulle kyld smördeg
 - 1 st litet ägg
 - persiljeblad
 
Gör så här
Skala och dela potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten. Ånga av potatisen noga och mosa den fint med en gaffel.
Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk och guldgul i oljan, cirka 10 minuter, rör då och då.
Blanda potatis och lök. Krydda med salt och peppar. Låt fyllningen kallna.
Rulla ut smördegen och skär den i 8 lika stora rutor.
Fördela fyllningen på mitten av degrutorna. Fukta kanterna försiktigt med pakpensel doppad i kallt vatten. Vik ihop på diagonalen och tryck ihop kanterna. Gaffla kanterna och lägg pirogerna på en papprad plåt. Pensla dem med lättvispat ägg. Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg, 12–15 minuter. Garnera med persiljeblad vid servering.
Tips: Pirogerna kan förberedas, lägg dem på papprad plåt, täck med plastfilm och pensla och grädda inför serveringen.

                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            











                            
                            
                            







                            
                            
                            








Här gör vi piroger med färdig smördeg, både smidigt och gott!