Du behöver

  • 0.5 st purjolök
  • st smör eller olivolja, att steka i
  • 600 g gösfiléer
  • salt och peppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk dijonsenap
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk finhackad dragon
  • 2 msk finhackad timjan
  • 1.5 dl riven västerbottenost

Potatis- och rotselleristomp

1 kg mjölig potatis
200 g rotselleri
50 g smör
1 msk pressad citron
salt och peppar
finhackad dragon och timjan, till garnering
sallad till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta purjolöken och skär den i fina skivor. Fräs löken i smör eller olivolja i en stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig men inte få färg. Lägg löken i en smord ugnsfast form som mäter 20 x 25 centimeter.

2

Dela gösen en gång om den är stor. Lägg gösen ovanpå purjolöken. Salta och peppra.

3

Vispa ihop vispgrädde, vitt vin, dijonsenap och salt i en bunke. Häll alltsammans över fisken. 

4

Strö örter och ost ovanpå. Gatinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

5

Skala potatis och rotselleri. Dela potatisen i halvor och rotsellerin i mindre bitar. Koka rotsakerna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll bort vattnet och tillsätt smör och citron. Mosa med en potatisstöt. Smaka av med salt och peppar.

6

Garnera fisken med finhackade örter. Servera gösen med potatis- och rotselleristomp och en sallad.

7

Tips: Dragon och timjan kan bytas mot till exempel gräslök och bladpersilja.


Kommentar:
Gös är en riktigt bra helgfisk. Här gratinerar vi den med örter och en gräddig sås med vin och dijonsenap. Servera god stomp till.