Du behöver

Dulce de leche

1 burk kondenserad mjölk

Äppelkompott

3 st stora äpplen gärna svenska
4 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk potatismjöl + 1 msk vatten
några droppar citron

Karamelliserade cashewnötter

100 g salta cashewnötter
1.5 dl strösocker

Servering

vaniljglass

Gör så här

1

Börja med dulce de leche. Ta bort papperet från burken. Lägg den oöppnade burken i en 2-literskastrull och täck med vatten. Låt burken koka i 2 timmar, se till så att burken hela tiden är täckt med vatten. Häll bort vattnet och låt svalna något. Häll sedan på kallt vatten och låt burken kallna. Sedan kan den öppnas.

2

Kärna ur äpplena och dela fruktköttet i tärningar. Koka ihop vatten och socker och tillsätt äppelbitarna och citron. Koka dem mjuka, det tar 5–10 minuter. 

3

Blanda potatismjöl och vatten i en kopp. Tillsätt redningen till grytan under omrörning. Låt kompotten få ett uppkok. Låt kallna. Den ska vara ganska rinnig.

4

Hacka nötterna och bred ut dem på ett bakplåtspapper. Häll sockret i en stekpanna. Låt det kristallisera sig samtidigt som du rör, det vill säga bli vitt och torrt. Fortsätt röra tills sockret smälter, det ska bli brunt men inte bränt. 

5

Häll det smälta sockret över nötterna och låt alltsammans svalna (det går fort). Hacka de karamelliserade nötterna i mindre bitar.

6

Servera äppelkompotten med dulce de leche, glass och nötter.

7

Tips: Var försiktig med sockret, när det smält är det mycket hett.


Kommentar:
Den friska äppelsmaken passar perfekt ihop med riktigt söt och god dulce de leche, en kolasås som enkelt görs på en burk kondenserad mjölk.