Du behöver

  • 10 st plommon
  • 50 g smör
  • 4 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk konjak
  • 2 dl vetemjöl
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Till garnering

florsocker

Till servering

lättvispad grädde

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Bryn smöret i en kastrull: låt det smälta på medelvärme och låt det sedan fortsätta bubbla under vispning tills det får gyllenbrun färg och doftar nötigt. Låt smöret svalna.

2

Vispa ihop ägg, mjölk och konjak i en skål. Rör ihop vetemjöl, socker, vaniljsocker och salt i en annan skål och vispa sedan ner det i äggblandningen, lite i taget. Rör till sist ner det brynta smöret. 

3

Halvera och kärna ur plommonen och lägg dem med snittytan nedåt i en smord bakform med höga kanter (cirka 28 centimeter i diameter). Häll -smeten över frukten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna.

4

Servera clafoutin ljummen eller avsvalnad. Pudra över florsocker och servera med lättvispad grädde. 

5

Tips: Det går även utmärkt att göra clafoutis på körsbär, nektariner eller persika. 


Kommentar:
Den lena franska ugnspannkakan clafoutis smakar ljuvligt av plommon, brynt smör och konjak. Det är en efterrätt av det mäktiga slaget, en perfekt avslutning på en fiskmiddag.