Du behöver

Maränger

3 st äggvitor
1 tsk ättiksprit 12 %
2 dl strösocker

Rabarberkolasås

350 g rabarber i bitar
1 dl ljus sirap
0.5 dl strösocker
0.5 tsk äkta vaniljpulver

Till servering

1 l vaniljglass
2 dl vispgrädde vispad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 110 grader. Häll äggvitorna i en helt ren rostfri bunke. Tillsätt ättiksprit och vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner sockret, lite i taget. Vispa tills sockret smält och smeten är fast och blank.

2

Klicka ut små maränger, cirka 20 stycken, på papprad plåt. Tänk på att marängerna sväller i ugnen, så lägg dem inte för tätt. Grädda mitt i ugnen i 50–60 minuter. De ska lossna lätt från bakplåtspapperet, låt dem annars stå kvar en stund till.

3

Häll rabarber i bitar, sirap, socker och vaniljpulver i en kastrull. Koka samman i 10–15 minuter tills såsen tjocknat och rabarbern mjuknat. Ställ att svalna.

4

Varva glass med vispad grädde, maränger och rabarber­kolasås. Servera genast.

5

Tips! Rabarberkolasåsen är också jättegod att servera varm.