Du behöver

  • 4 prt pasta t.ex penne
  • 400-600 g laxfilé skinn- och benfri
  • 0.5 st purjolök det vita
  • 1 st fänkål liten
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 st citron det yttersta finrivna skalet och saften
  • 2-3 dl vispgrädde
  • salt och svartpeppar
  • 70 g bladspenat

sallad till servering

Gör så här

1

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär laxen i mindre bitar. 

2

Gör ett snitt längsmed purjolöken och skölj noga i kallt vatten. Strimla den fint. Dela fänkålen på mitten och skär i tunna, fina skivor.

3

Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna och fräs purjolök och fänkål i ett par minuter utan att det tar färg. Tillsätt citronskal, citronsaft och grädde och låt allt få ett uppkok. Lägg i laxbitarna och låt puttra i ett par minuter tills laxen är klar. Krydda med salt och peppar och lägg i spenaten. Blanda och servera genast med nykokt pasta och en god sallad.


Kommentar:
Variera pastan genom att ersätta fänkålen med broccoli eller sparris.