Du behöver

  • 300 g digestivekex
  • 75 g smält smör

Fyllning

1 st burk söt kondenserad mjölk
3 st lime saften
500 g färskost
3 dl vispgrädde
3 st gelatinblad

Garnering

1 burk crème fraîche
limeklyftor
1 st lime vältvättad, det yttersta finstrimlade skalet
myntablad

Gör så här

1

Finfördela kexen i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och kör till en slät blandning. Tryck ut blandningen över botten i en springform, cirka 22 centimeter i diameter. Ställ formen i frysen.

2

Häll den kondenserade mjölken i en bunke. Tillsätt limesaften och blanda väl, tills den tjocknar.

3

Lägg färskosten i en bunke och rör den slät med elvisp. Tillsätt grädden i 2–3 omgångar och vispa tills krämigt. Blanda i mjölk- och limesaftblandningen. Låt fyllningen stå övertäckt tills den blir rumstempererad. 

4

Lägg gelatinet i en djup tallrik, häll på kallt vatten så att det täcker. Låt gelatinet svälla 5–8 minuter. Ta upp bladen och smält dem på svag värme i en liten släpplättpanna. Ta pannan från värmen och blanda gelatinet med cirka 2 dl av fyllningen. Häll sedan gelatinblandningen i bunken med fyllningen och rör ihop med elvisp.

5

Häll fyllningen på digestivebottnen i springformen. Täck med plastfilm och ställ i frysen över natten.

6

Ta cheesecaken ur formen. Temperera i kylskåp cirka 2 timmar innan servering. Bred på crème fraîche, garnera med limeklyftor, lime-skal och myntablad. 

7

Tips Det är viktigt att cheesecakefyllningen är rumstempererad, innan du blandar den med gelatinet. Är fyllningen för kall, kan gelatinet klumpa sig. 


Kommentar:
Cheesecaken med limesmak blir extra fin när den dekoreras med crème fraîche och limeklyftor. Gör den i god tid eftersom den ska frysas över natten.