Du behöver

  • 1 kg mospotatis
  • 600 g fläskkotletter 6 tunnskivade benfria
  • 4-6 skiva smakrik ost
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 st ägg uppvispade
  • 3 dl pankoströbröd eller vanligt ströbröd
  • 1 tsk salt
  • dl olja att steka i
  • mjölk varm
  • smör 1 klick

Till servering

citron klyftor
kapris

Gör så här

1

Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Slå av potatisen, men spara spadet.

2

Torka av köttet med hushållspapper. Banka ut köttet lätt med knuten hand och lägg en ostskiva på varje köttbit.

3

Ta fram tre djupa tallrikar och häll upp mjöl, uppvispat ägg och ströbröd i de olika skålarna. Rör ned salt i vetemjölet.

4

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Ta tag i köttet och osten med båda händerna i pincettgrepp så att osten inte faller av. Vänd köttet i mjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd. 

5

Stek kotletterna i medelvarm panna i olja, i omgångar, några minuter på varje sida tills köttet är genomstekt och paneringen fått fin färg. Lägg försiktigt över i en ugnsform och håll varmt i 100 graders ugn.

6

Mosa potatisen med stöt eller elvisp. Rör i mjölken och en smörklick, späd med kokvatten till lagom konsistens. Smaka av med salt. Servera kotletterna med potatismos, kapris och citronklyftor.


Kommentar:
Innanför paneringen gömmer sig en ostskiva som ger smak och krämighet. Välj en smakrik ost med fasta fina skivor.